Στις 12 Μαΐου 1995, μια ασυνήθιστη και έντονα φορτισμένη διαμαρτυρία έλαβε χώρα στα γραφεία της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία». Περίπου 150 πρώην μέλη της νεολαίας «Ρήγας Φεραίος» (οργάνωσης του ΚΚΕ εσ., προδρόμου του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ) εισέβαλαν στο κτίριο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα προσβλητικά, όπως τα χαρακτήρισαν, σχόλια του δημοσιογράφου Θέμου Αναστασιάδη στη σατιρική στήλη «Μαύρη Τρύπα». Η ένταση κορυφώθηκε όταν ομάδα διαδηλωτών έφτασε στο γραφείο του Αναστασιάδη και τον γιαούρτωσε – μια σκηνή που έμεινε χαραγμένη στη συλλογική μνήμη του ελληνικού Τύπου.
Τι είχε γράψει ο Θέμος Αναστασιάδης
Η στήλη «Μαύρη Τρύπα», που μόλις είχε καθιερωθεί στην τελευταία σελίδα της «Ελευθεροτυπίας», ξεχώριζε για το αιχμηρό, σατιρικό και συχνά προκλητικό της ύφος. Ο Θέμος Αναστασιάδης, με το χαρακτηριστικό του στιλ, καυτηρίαζε πρόσωπα και καταστάσεις της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, χρησιμοποιώντας λογοπαίγνια, υπερβολές και σαρκασμό. Στα κείμενά του εκείνων των ημερών, εξαπέλυσε δριμεία κριτική και προσωπικές αιχμές κατά των πρώην μελών του «Ρήγα Φεραίου», αμφισβητώντας την αγωνιστική τους ταυτότητα, το ήθος και τα κίνητρά τους. Μεταξύ άλλων, τους χαρακτήριζε «κομπλεξικά ανθρωπάκια που δεν έζησαν και δεν ζουν τη ζωή, τον έρωτα, τον τζόγο, την πολιτική», ενώ ειρωνευόταν το παρελθόν τους και αμφισβητούσε το δικαίωμά τους να μιλούν για αγώνες και ρίσκο.
Οι κατηγορίες για ρατσισμό και σεξισμό
Η στήλη του Αναστασιάδη, όπως και άλλες της περιόδου, περιείχε συχνά σχόλια για κοινωνικές ομάδες, μειονότητες και θέματα ταυτότητας, με ύφος που σήμερα θα χαρακτηριζόταν σεξιστικό ή ξενοφοβικό. Οι «Ρηγάδες» αντέδρασαν έντονα, κατηγορώντας τον για διάδοση «αντισημιτικών, ρατσιστικών, ξενοφοβικών, εθνικιστικών και σεξιστικών ιδεών».
Το ψήφισμα των διαδηλωτών
Μέσα στα γραφεία της εφημερίδας, τα μέλη της πρώην νεολαίας του ΚΚΕ εσ. διάβασαν ψήφισμα στο οποίο κατήγγειλαν τη στήλη ως προσβλητική προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Χαρακτηριστικά ανέφεραν:
«Στο όνομα μιας εμπορικής αντίληψης για τον πλουραλισμό προβάλλονται χυδαιογραφήματα, που προσβάλλουν βάναυσα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια… Χιούμορ και διάλογος δεν γίνεται με τους υποστηρικτές των κρεματορίων, με όσους προτείνουν στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους ξένους σήμερα».
Η στάση του Σεραφείμ Φυντανίδη
Ο τότε διευθυντής της «Ελευθεροτυπίας», Σεραφείμ Φυντανίδης, δεν δίστασε να δηλώσει ότι πολλά από τα σχόλια του Αναστασιάδη τον ενοχλούσαν βαθιά. Παρ’ όλα αυτά, υπερασπίστηκε την επιλογή να φιλοξενεί η εφημερίδα διαφορετικές και αιρετικές φωνές:
«Πολλά από αυτά που έγραψε, όχι απλώς δεν με εκφράζουν αλλά με ενοχλούν βαθύτατα… αλλά μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να παίρνω το ψαλίδι και να πετσοκόβω αβασάνιστα ό,τι με ενοχλεί ή και με εξοργίζει…»
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο
1588: Ο Ερρίκος Γ’ της Γαλλίας εγκαταλείπει το Παρίσι, καθώς ο δούκας Ερρίκος Α΄ του Γκιζ εισέρχεται στην πόλη, πυροδοτώντας αυθόρμητη εξέγερση των καθολικών. Το επεισόδιο, γνωστό ως Ημέρες των Οδοφραγμάτων, σηματοδοτεί την κορύφωση της κρίσης μεταξύ βασιλιά και Καθολικής Ένωσης, εν μέσω των Γαλλικών Θρησκευτικών Πολέμων που διχάζουν τη χώρα.
1821: Σημειώνεται η πρώτη μεγάλη μάχη της Ελληνικής Επανάστασης, στο Βαλτέτσι, κατά την έναρξη της πολιορκίας που οδήγησε στην Άλωση της Τριπολιτσάς.
1854: Οι Αγγλογάλλοι επιβάλλουν ναυτικό αποκλεισμό στον Πειραιά και προχωρούν σε κατοχή της Αθήνας, που θα διαρκέσει έως τον Φεβρουάριο του 1857. Η επέμβαση γίνεται ως αντίποινα στην επιμονή του βασιλιά Όθωνα να οργανώσει εκστρατεία για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας, ενάντια στις επιθυμίες των Μεγάλων Δυνάμεων.
1902: Ιδρύεται στον Πειραιά το πρώτο ελληνικό τσιμεντοποιείο με την επωνυμία «TITAN» από τους αδελφούς Νικόλαο και Ανδρέα Χατζηκυριάκο. Η πρώτη μονάδα παραγωγής τοποθετείται στην Ελευσίνα, σηματοδοτώντας την απαρχή της βιομηχανικής παραγωγής τσιμέντου στην Ελλάδα.
1930: Ιδρύεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία από την κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου.
1937: Πραγματοποιείται η τελετή ενθρόνισης του βασιλιά Γεωργίου Στ’ της Αγγλίας στο Αββαείο του Ουέστμινστερ, σε κλίμα συγκίνησης και ανασφάλειας. Ο Γεώργιος ανήλθε στον θρόνο μετά την παραίτηση του αδελφού του, Εδουάρδου Η’, που αποκήρυξε το στέμμα για χάρη της Αμερικανίδας διαζευγμένης Γουόλις Σίμσον.
1942: Πραγματοποιείται η αποστολή 1.500 Εβραίων στο Άουσβιτς, όπου οδηγούνται στους θαλάμους αερίων. Η μαζική εξόντωση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με το στρατόπεδο να έχει ήδη μετατραπεί σε βασικό εργαλείο της «Τελικής Λύσης».

1947: Εγκαινιάζεται το στρατόπεδο της Μακρονήσου, προορισμένο για τον εγκλεισμό «ύποπτων στρατιωτικών» και πολιτικών κρατουμένων, κυρίως αριστερών, σε μια προσπάθεια ιδεολογικής αναμόρφωσης.
1967: Οι Pink Floyd παρουσιάζουν στο Λονδίνο την πρώτη τετραφωνική συναυλία στην ιστορία, αλλάζοντας τα δεδομένα στον ζωντανό ήχο και ανοίγοντας νέους δρόμους στην πειραματική μουσική.
1982: Στην Πορτογαλία, στο προσκύνημα της Φατίμα, γίνεται δεύτερη απόπειρα δολοφονίας κατά του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ από Ισπανό ιερέα. Η επίθεση αποτρέπεται την τελευταία στιγμή από την ασφάλεια.
1993: Διεξάγεται στο ΟΑΚΑ ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, γνωστός ως «τελικός των κουρεμένων κεφαλιών», επειδή οι παίκτες του Ολυμπιακού εμφανίζονται με ξυρισμένα κεφάλια για… γούρι. Όμως, ο Κριστόφ Βαζέχα σκοράρει στο 13ο λεπτό και ο Παναθηναϊκός κατακτά το τρόπαιο με 1-0, προσθέτοντας το 13ο Κύπελλο στη συλλογή του.
1995: Δεκάδες παλαιά μέλη της οργάνωσης «Ρήγας Φεραίος» μπαίνουν στα γραφεία της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», διαμαρτυρόμενα για τα όσα έγραψε εναντίον τους τις προηγούμενες ημέρες ο δημοσιογράφος Θέμος Αναστασιάδης στη στήλη του «Μαύρη Τρύπα». Τον κατηγορούν για διάδοση «αντισημιτικών, ρατσιστικών, ξενοφοβικών, εθνικιστικών και σεξιστικών ιδεών» και του ρίχνουν γιαούρτια.
2002: Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, επισκέπτεται την Κούβα, σπάζοντας το διπλωματικό εμπάργκο δεκαετιών. Είναι η πρώτη τέτοια επίσκεψη από την επανάσταση του 1959.
2009: Η οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» πραγματοποιεί βομβιστική επίθεση σε υποκατάστημα της Eurobank στην Αργυρούπολη, προκαλώντας σοβαρές ζημιές, χωρίς θύματα. Η επίθεση εντάσσεται στο νέο κύμα ένοπλης δράσης της περιόδου.

2022: Μια ομάδα επιστημόνων στο τηλεσκόπιο Event Horizon δημοσιεύει την πρώτη εικόνα του Τοξότη Α*, της υπερμεγέθους μαύρης τρύπας στο κέντρο του Γαλαξία μας.
Γεννήσεις

1820 – Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, βρετανίδα νοσοκόμα και θεμελιώτρια της σύγχρονης νοσηλευτικής, γνωστή ως «η κυρία με το λυχνάρι» για τη δράση της στον Κριμαϊκό Πόλεμο· η προσφορά της στη δημόσια υγεία και την εκπαίδευση νοσηλευτών άλλαξε ριζικά το ιατρικό σύστημα του 19ου αιώνα.

1907 – Κάθριν Χέπμπορν, αμερικανίδα ηθοποιός, από τις πιο βραβευμένες και επιδραστικές προσωπικότητες του Χόλιγουντ, με τέσσερα Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου και καριέρα που διήρκεσε έξι δεκαετίες.

1939 – Μιλτιάδης Έβερτ, έλληνας πολιτικός, δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στα μέσα της δεκαετίας του ’90, με ενεργή παρουσία στην πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας.

1963 – Παναγιώτης Φασούλας, έλληνας καλαθοσφαιριστής και πολιτικός, θρύλος του ελληνικού μπάσκετ με σπουδαία πορεία σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο, και μετέπειτα δήμαρχος Πειραιά.

1965 – Πάνος Καμμένος, έλληνας πολιτικός, ιδρυτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, υπηρέτησε ως υπουργός Εθνικής Άμυνας και συνεργάστηκε κυβερνητικά με τον ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015–2019.
Θάνατοι

1992 – Νίκος Γκάτσος, έλληνας ποιητής και στιχουργός, με κεντρική θέση στη λόγια και λαϊκή ελληνική μουσική· συνεργάστηκε με κορυφαίους συνθέτες όπως ο Χατζιδάκις και ο Θεοδωράκης, ενώ το ποίημά του «Αμοργός» θεωρείται σταθμός στη νεοελληνική ποίηση.

2015 – Λίλη Παπαγιάννη, ελληνίδα ηθοποιός με διακριτική αλλά σημαντική παρουσία στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, γνωστή για τη φυσικότητα και την ευαισθησία στις ερμηνείες της.
Εορτολόγιο
Γερμανός, Γερμανία, Επιφάνιος, Επιφανία, Θεόδωρος
Εθνικές Γιορτές – Επέτειοι
Διεθνής Ημέρα για την Υγεία των Φυτών
Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτριών
Ευρωπαϊκή Ημέρα Περιοδοντολογίας
Ημέρα της Πανσελήνου του Μαΐου ή του Βούδα
Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας