Οι ειδικοί ερευνούν το ενδεχόμενο οι ρηγματώσεις στις Βούτες Ηρακλείου να οφείλονται σε τεχνητά αίτια αντί για φυσικά φαινόμενα. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται η πιθανότητα διαρροής υδάτων από παλαιές δεξαμενές ή τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, τα οποία ενδέχεται να έχουν διαρκέσει δεκαετίες, συνδυασμένα με την κακή ποιότητα του εδάφους στην περιοχή. Το χωριό βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, σε πρανή που αποτελούνται από χώμα, χωρίς βραχώδες υπέδαφος.
Στο πλαίσιο των προτάσεων του προέδρου του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, που υιοθετήθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, προβλέπεται σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Ειδικότερα, περιλαμβάνονται τα εξής:
– Συγκέντρωση όλων των υφιστάμενων μελετών γεωλογικών, σεισμολογικών, υδρολογικών, υδρογεωλογικών και γεωτεχνικών που αφορούν την περιοχή.
– Συλλογή πληροφοριών για τις υποδομές, όπως τα υπόγεια δίκτυα και οι δεξαμενές αποθήκευσης νερού.
– Υδρογεωλογική αναγνώριση και χαρτογράφηση των σημείων ύδατος στον οικιστικό χώρο, καθώς και καταγραφή και ανάλυση των παρατηρούμενων ρηγματώσεων.
Για το ζήτημα των ρηγματώσεων μίλησε στην ΕΡΤ και ο καθηγητής Τεχνικής Γεωλογίας και Γεωλογικής Μηχανικής του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Λουπασάκης, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για κατολίσθηση. Ο ίδιος εξήγησε ότι «το έδαφος είναι επιρρεπές στις κατολισθήσεις, καθώς αποτελείται από φυλλώδη μάργα, η οποία όταν διαβραχεί χάνει σημαντικό μέρος των μηχανικών της χαρακτηριστικών. Αυτή η μάργα έχει αρχίσει να εκδηλώνει μετακινήσεις. Ωστόσο, η κατεύθυνση των μετακινήσεων δεν είναι σαφής προς το παρόν. Γι’ αυτό το λόγο, τοποθετήσαμε μάρτυρες για να παρακολουθήσουμε τη κίνηση του σχηματισμού, καθώς ο οικισμός βρίσκεται πάνω σε μία ράχη, με πρανή και στις δύο πλευρές του, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τις μετακινήσεις».