Ανοίγει σήμερα το βράδυ η αυλαία των εκδηλώσεων του πανευρωπαϊκού «φεστιβάλ υπερηφάνειας» EuroPride 2024, με την επίσημη τελετή έναρξης στο θέατρο των εποχών, στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην παραλία της Θεσσαλονίκης, στις 21:00 το βράδυ. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η τελετή θα είναι ουσιαστικά ένα μεγάλο πάρτυ με performances.

To πρόγραμμα της διοργάνωσης που θα ολοκληρωθεί στις 29 Ιουνίου (με την καθιερωμένη παρέλαση που θα ξεκινήσει από τη ΧΑΝΘ, θα περάσει από τον Λευκό Πύργο που θα φωτιστεί στα χρώματα του ουράνιου τόξου και θα καταλήξει στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου), περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συναυλίες, events, πάρτι, ομιλίες, προβολές ταινιών, θεατρικές παραστάσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, εικαστικές εκθέσεις, διαφορετικές ξεναγήσεις και ένα τριήμερο Συνέδριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στις εκδηλώσεις θα συμμετέχει η Σίλια Καψής που εκπροσώπησε πρόσφατα την Κύπρο στη Eurovision, ενώ για τις 27 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί η συναυλία των Έλενας Παπαρίζου, Φοίβου Δεληβοριά και Κωστή Μαραβέγια στην παραλία. Στις 28 Ιουνίου στη σκηνή του Europride θα ανέβουν oι Καλομοίρα, Evangelia, και Lila. Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν για το φεστιβάλ και ξένες αποστολές ενώ προσκεκλημένοι του EuroPride είναι οι Γιώργος Καπουτζίδης, Φώτης Σεργουλόπουλος, Έλενα Παπαρίζου, Κατερίνα Στικούδη, Καλομοίρα, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Evangelia, Lila και Fatality dear.

Σε ό,τι αφορά το Συνέδριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αυτό θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με εθνικούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς, στο Θέατρο Ολύμπιον από τις 26 ως τις 28 Ιουνίου με την υποστήριξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Θα τεθούν, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν την ισότητα γάμου στην Ελλάδα και την Ευρώπη, την ευρωπαϊκή κοινωνία των πολιτών, τη διεμφυλική κοινότητα σήμερα, τη δημιουργία ευημερίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την ασφάλεια στην εργασία και την εκπαίδευση, την ψυχική υγεία και ανθεκτικότητα, την υγειονομική περίθαλψη, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τον συμπεριληπτικό εθελοντισμό κ.α.

Εξάλλου, στις 28 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν στην Αποθήκη Δ΄ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης εκδηλώσεις για τις καλές πρακτικές στην εκπαίδευση (σε συνεργασία με τη Στέγη Ωνάση και την Google) και για τον διάλογο με τις ευρωπαϊκές πολιτικές οικογένειες, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές του, το EuroPride 2024 είναι «η σημαντικότερη ετήσια εκδήλωση της Ευρώπης για την ορατότητα και τη συμπεριληπτικότητα των LGBTQI+, που πραγματοποιείται από το 1992. Είναι το πρώτο EuroPride στην Ελλάδα και μόλις το δεύτερο που φιλοξενείται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Το EuroPride είναι αδειοδοτημένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση Διοργανωτών Pride (European Pride Organizers Association, www.epoa.eu) ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης. Στην πρόσοψη του δημαρχείου έχει τοποθετηθεί ένα τεράστιο banner ενώ διαφημιστικό σποτ δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τουρισμού.

«Η πόλη της Θεσσαλονίκης και όλοι οι τοπικοί φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προετοιμάσουν μια πρωτότυπη, συναρπαστική, ασφαλή και χωρίς αποκλεισμούς γιορτή για όλα τα άτομα που ανυπομονούν να καλωσορίσουν τον καθένα, την καθεμία και το καθένα σας, σε μια μεγάλη γιορτή αγάπης, ισότητας και συμπερίληψης» σημειώνεται στην ανακοίνωση. Το αναλυτικό πρόγραμμα του EuroPride 2024 είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα https://thessalonikipride.com/en/events/category/main-program/.

Πηγή: ΑΠΕ