Επιβράδυνση στο κατασκευαστικό κλάδο καταγράφεται στις ΗΠΑ, με τα στοιχεία να υποδηλώνουν πως τα υψηλότερα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια αρχίζουν πλέον να επιβαρύνουν ένα σημαντικό μέρος της οικονομίας.

Η κατασκευή νέων κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Αύγουστο κατά 11%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020, διαψεύδοντας και τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Η απότομη επιβράδυνση έρχεται καθώς το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων συνεχίζει να παραμένει πάνω από το 7%.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν πως τα υψηλά επιτόκια, τα οποία προωθούνται ως αντίδοτο στον πληθωρισμό, αρχίζουν να πλήττουν τομείς της οικονομίας που χαρακτηρίζονταν ιδιαίτερα ανθεκτικοί.

«Η απότομη πτώση των κατοικιών είναι ανησυχητική, επειδή η στέγαση ήταν ένας από τους πυλώνες της οικονομίας που είχε αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτικός και μάλιστα πάνω από το αναμενόμενο», δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων της «Independent Advisor Alliance», Κρις Ζακαρέλι στο Insider.

«Αν αποδειχθεί ότι αυτή είναι η πρώτη ρωγμή σε έναν κατά τα άλλα αλεξίσφαιρο τομέα, τότε θα μπορούσε να αλλάξει η εκτίμηση για τις αντοχές της αμερικανικής οικονομίας, ενισχύοντας το αφήγημα μιας οικονομίας που είναι ευάλωτη και επιρρεπής στην ύφεση», πρόσθεσε.

Με την αύξηση των επιτοκίων η αγορά ενός σπιτιού έχει εξελιχθεί σε μια πολύ πιο δύσκολη υπόθεση συγκριτικά με ό,τι συνέβαινε μόλις πριν από μερικά χρόνια. Ενδεικτικό είναι πως πολλοί υποψήφιοι αγοραστές κατοικιών ακύρωσαν τις συμφωνίες τη τελευταία στιγμή. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Αύγουστο ακυρώθηκε περίπου το 16% των συμφωνιών πώλησης.

Ο Jaime Moore, κτηματομεσίτης της Redfin, επισημαίνει πως «τους τελευταίους έξι μήνες έχει δει περισσότερους αγοραστές να ακυρώνουν συμφωνίες συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη περίοδο στην 24ετή καριέρα του στο real estate».

Και η πτώση στις αγορές κατοικιών συμπίπτει με την πτώση στον τομέα των οικοδομών, ο οποίος τον Σεπτέμβριο έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο.

Ίσως το μοναδικό σημάδι ελπίδας είναι πως σύμφωνα με στοιχεία του Αυγούστου αυξήθηκαν κατά 7% οι άδειες στέγασης. Αυτό σημαίνει πως ενδεχομένως τους επόμενους μήνες να υπάρξει μια άνοδος στις κατασκευές νέων κατοικιών εάν αυτές οι άδειες προχωρήσουν τελικά και στις εργασίες οικοδόμησης.