Παρατείνεται κατά ένα μήνα, δηλαδή και για το Σεπτέμβριο το υποχρεωτικό κούρεμα κατά 40% των ενοικίων επιχειρήσεων για τους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του  αθλητισμού ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

O Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας νωρίτερα στον ΑΝΤ1 ανέφερε ότι το μέτρο της μείωσης των ενοικίων θα συνεχιστεί τόσο σε υποχρεωτική όσο και σε εθελοντική μορφή. Το «κούρεμα» των ενοικίων σε υποχρεωτική βάση για τους κλάδους που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού θα ισχύσει και τον Σεπτέμβριο ενώ αναμένεται να θεσπιστεί η διαδικασία για τη μείωση των ενοικίων σε εθελοντική βάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο θα αφορά τις μισθώσεις επαγγελματικών ακινήτων και  εξετάζεται για τις περιπτώσεις που θα υπάρχει συμφωνία μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών για μείωση ενοικίων οι ιδιοκτήτες να  κερδίζουν επιστροφή φόρου.

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι υποχρεωτικά θα εισπράξουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια και τον Σεπτέμβριο δικαιούνται επιστροφή φόρου ίση με το 30% των ενοικίων που έχασαν.

Το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί με το φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν φέτος με εξαίρεση τις δόσεις ρυθμίσεων.

Επίσης, για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν ζημιά προβλέπεται και αναστολή της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους και παράταση προθεσμιών καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών τους στην Εφορία.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ακόμα ότι:

  • Τα αναδρομικά θα καταβληθούν σύντομα στους συνταξιούχους και οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται στη ΔΕΘ
  • Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ενισχύσει την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων αρχής γενομένης από το τρέχον έτος και έχει καταλήξει στο κονδύλι που θα διατεθεί για τη στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων και όχι μόνο με τα εξοπλιστικά προγράμματα.
  • Η μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες είναι ένα προσωρινό μέτρο το οποίο θα εξεταστεί εάν θα ισχύσει και για το 2021.
  • Στο πακέτο της ΔΕΘ θα περιληφθούν προσωρινές αλλά και μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών. Ο  χρόνος υλοποίησης των μόνιμων μειώσεων φόρων θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
  • Εντός του Σεπτεμβρίου θα ανοίξει ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής και θα δοθούν πάνω 1 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν.