Η νέα στεγαστική πολιτική που στηρίζεται σε 6+1 άξονες θέτει το πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδιασμού για την φθηνή στέγη, με στόχο τη μείωση του υψηλού κόστους στέγασης, την αύξηση της ιδιοκατοίκησης των νέων αλλά και την στήριξη σε ζευγάρια για στεγαστική αποκατάσταση. Για το πολυεπίπεδο στεγαστικό πρόγραμμα, ύψους περίπου 1,8 δισ. ευρώ, που αφορά περισσότερους από 135.000 δικαιούχους, μίλησε στο Newsbeast νη φοροτεχνικός κυρία Φιλοθέη Μακριδάκη.

«Η χορήγηση στεγαστικών δανείων θα δοθεί σε 10.000 νέους ή νέα ζευγάρια, ηλικίας 25-39 ετών, τα οποία θα καλύπτουν έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, με ανώτατο όριο τις 150.000 ευρώ, για αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ. και έτος κατασκευής έως και το 2007» υπογράμμισε η κυρία Μακριδάκη.

Φιλοθέη Μακριδάκη

Οι επτά άξονες πολιτικής περιλαμβάνουν χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για νέους, το πρόγραμμα κοινωνικής αντιπαροχής με μαζική ανακαίνιση κενών ιδιωτικών κατοικιών, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, την επιδότηση ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης, την επιδότηση ανακαίνισης κενών κατοικιών, τη δημιουργία νέων και σύγχρονων φοιτητικών κατοικιών και την αύξηση του φοιτητικού επιδόματος.

Οι κύριοι άξονες πολιτικής της νέας στεγαστικής πολιτικής συνοψίζονται ως εξής:

Σύμφωνα με την κυρία Μακριδάκη:

  • Χαµηλότοκα δάνεια για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια
  • Μαζική ανακαίνιση κενών ιδιωτικών κατοικιών προς διάθεση σε νέους και νέα ζευγάρια µε µακροχρόνιες µισθώσεις
  • Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δηµοσίου, µε «κοινωνική αντιπαροχή»
  • Επιδότηση ενεργειακής αναβάθµισης και ανακαίνισης ιδιοκατοικούµενης κατοικίας νέων 18-39 ετών
  • Επιδότηση ανακαίνισης κενών κατοικιών προς διάθεση µε µακροχρόνια µίσθωση
  • Δηµιουργία νέων σύγχρονων φοιτητικών εστιών
  • Αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόµατος
  • Αύξηση του ορίου ελάχιστης επένδυσης σε ακίνητη περιουσία για συµµετοχή σε πρόγραµµα Golden Visa από 250.000 ευρώ σε 500.000 ευρώ
  • Διπλασιασμός από 120 ευρώ σε 240 ευρώ του επιδόματος στέγασης των μαθητών στις 50 Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), που φοιτούν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Χαμηλότοκα δάνεια

Το μέτρο, που προβλέπεται να να αρχίσει το πρώτο τρίμηνο του 2023, αφορά στη χορήγηση στεγαστικών δανείων με πολύ χαμηλό επιτόκιο 1% έναντι 4%, που είναι ο μέσος όρος των επιτοκίων στην αγορά σήμερα. Oι δόσεις που θα κληθούν να πληρώσουν όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» εξαρτάται από το επιτόκιο 1% που είναι σήμερα αλλά και με το 1,5% που υπολογίζεται να έχει τον Μάρτιο που θα ξεκινήσει η χορήγηση των χαμηλότοκων δανείων. Ειδικότερα σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας το επιτόκιο δεν αποκλείεται να είναι λίγο πιο πάνω από το 1% το οποίο αποτελεί επιτόκιο «αναφοράς» και θα μεταβάλλεται με τις γενικότερα οικονομικές συνθήκες.

«Τα χαμηλότοκα δάνεια θα καλύπτουν έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου με ανώτατο όριο τις 150.000 ευρώ, για αγορά πρώτης κατοικίας» επισήμανε η κυρία Μακριδάκη και έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Ενδεικτικά ένα νέο ζευγάρι που αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ θα πληρώνει μηνιαία δόση 275 -285 ευρώ αντί για 415 ευρώ, που είναι η δόση για το ίδιο σπίτι με τα σημερινά επιτόκια της αγοράς. Το σημαντικότερο το σπίτι στη λήξη του δανείου θα μένει στην ιδιοκτησία του δανειολήπτη» υπογράμμισε η φοροτεχνικός.

Σε περίπτωση που κάποιος νέος επιθυμεί να αγοράσει ένα σπίτι αξίας 150.000 ευρώ, η κυρία Μακριδάκη επισημαίνει: «Ένα νέο ζευγάρι που αγοράζει σπίτι αξίας 150.000 ευρώ, θα πληρώνει μηνιαία δόση 434 ευρώ, αντί για 654 ευρώ, που είναι η δόση για το ίδιο σπίτι με τα σημερινά επιτόκια της αγοράς. Το ετήσιο όφελος εν προκειμένω είναι 2.640 ευρώ» διευκρίνισε η φοροτεχνικός.

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Οι νέοι θα πρέπει να έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης με τα πρόσφατα διευρυμένα κριτήρια, προκειμένου να μπορούν να λάβουν τα χαμηλότοκα δάνεια.