Τον κρατικό κουμπαρά που θα χρηματοδοτήσει τα νέα μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την ακρίβεια ενισχύει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με την άντληση κεφαλαίων τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές, το χαμηλότερο κατά περίπου 3,5 δισ. ευρώ έλλειμμα του 2021 αλλά και τα αυξημένα κατά 1,3 δισ. ευρώ φορολογικά έσοδα το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το στόχο. Επίσης στις εφεδρείες του κυβερνητικού επιτελείου περιλαμβάνεται ένα ποσό ύψους 1,4 δισ. ευρώ το οποίο δεν έχει διατεθεί από τα 2 δισ. ευρώ του συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

Το τσουνάμι της ακρίβειας αδειάζει τις τσέπες των πολιτών και αυξάνει την πίεση στην κυβέρνηση να επεκτείνει και να διευρύνει τις παρεμβάσεις για την απορρόφηση των ζημιών στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και στο λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων. Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Η σημερινή έξοδος στις αγορές με την επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου αποσκοπεί και στην άνοδο της στάθμης των ταμειακών διαθεσίμων του δημοσίου που σε συνάρτηση με την πορεία του πληθωρισμού θα χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση αντισταθμιστικών στην πληθωριστική έκρηξη μέτρων.

Παράλληλα τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την αναχαίτιση των επιπτώσεων από την κρίση σε όλο το φάσμα της οικονομίας διευκολύνει ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που δημιουργούν η υψηλότερη σε σχέση με το στόχο ανάπτυξη το 2021, το χαμηλότερο κατά 2% του ΑΕΠ πρωτογενές έλλειμμα καθώς και η θετική πορεία του φετινού προϋπολογισμού.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα» σημειώνει κυβερνητική πηγή για να προσθέσει ότι ο ορίζοντας για την διάρκεια και την ένταση της κρίσης παραμένει θολός και αβέβαιος και ουδείς μπορεί να αποκλείσει υποτροπιασμό της κατάστασης.

Με τα σημερινά δεδομένα το βέβαιο είναι ότι θα συνεχιστεί και το Μάιο το καθεστώς των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου με ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω παράτασης του μέτρου και τους επόμενους μήνες ενώ εξετάζεται σοβαρά και η επέκταση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης. Από κει και πέρα στο τραπέζι των συζητήσεων παραμένουν οι προσωρινές μειώσεις στο ΦΠΑ σε συγκεκριμένα είδη διατροφής που οι τιμές τους έχουν πάρει φωτιά με πλοηγό το δημοσιονομικό βάρος και τον αντίκτυπο στις τελικές τιμές για τους καταναλωτές ενώ υπάρχει και σενάριο χορήγησης νέας «επιταγής ακρίβειας» στα αδύναμα νοικοκυριά.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει όσο χρειαστεί να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με στοχευμένα και προσωρινά μέτρα και εντός των ταμειακών αντοχών που είναι περιορισμένες και δεν επιτρέπουν βιαστικές και σπασμωδικές κινήσεις αλλά λελογισμένα και προσεκτικά βήματα έτσι ώστε να μην προκληθούν δημοσιονομικοί κραδασμοί που θα έθεταν σε κίνδυνο το στόχο για περιορισμό του ελλείμματος.

Στο οικονομικό επιτελείο προσβλέπουν σε μια κοινή και συντονισμένη δράση σε επίπεδο ΕΕ με παρεμβάσεις για τη συμπίεση των τιμών της ενέργειας και την ενεργοποίηση πρόσθετων κονδυλίων. Επειδή ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συμβεί η κυβέρνηση ετοιμάζεται για εθνικές παρεμβάσεις στη κατεύθυνση της συγκράτησης των ενεργειακών τιμών.