Μια σειρά από εργαλεία για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ και της ευρωζώνης, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η εφαρμογή της ολοκληρωμένης ενισχυμένης επιτήρησης, τόσο των δημοσιονομικών πολιτικών, όσο των μακροοικονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συνοδεύονται από κυρώσεις για την πρόληψη ή τη διόρθωση των εκτροπών που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα της ΕΕ και της ευρωζώνης. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα ενισχυθεί, με ιδιαίτερη έμφαση στην εξέλιξη του χρέους και των δημοσίων ελλειμμάτων.

Οι προτάσεις σε αυτή την «εργαλειοθήκη» βασίζονται σε τρεις βασικούς άξονες της μεταρρύθμισης. Πρώτον, παρέχουν το συγχρονισμό της επιτήρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις διαδικασίες του εθνικού προϋπολογισμού σε ένα ενιαίο πλαίσιο, το «ευρωπαϊκό εξάμηνο». Τα κράτη μέλη πρέπει να υποβάλουν τα προγράμματα σταθερότητας και σύγκλισης καθώς και τα εθνικά μεταρρυθμιστικά προγράμματά τους ταυτόχρονα έτσι ώστε να επιτρέψουν τον εκ των προτέρων ευρωπαϊκό συντονισμό. Στο δεύτερο μισό του έτους, η καθοδήγηση από αυτήν την άσκηση αξιολόγησης από ομότιμους πρέπει να βοηθούν στην εκπόνηση λεπτομερών προϋπολογισμών για το επόμενο έτος.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα πρέπει να ενισχυθεί τόσο προληπτικά όσο και διορθωτικά. Η Επιτροπή προτείνει να απαιτηθεί η επίτευξη ταχύτερης προόδου προς την κατεύθυνση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού που θα παρείχε επαρκές περιθώριο ασφαλείας σε σχέση με το έλλειμμα στο 3% για τις χώρες με υψηλό χρέος ή σημαντικό κίνδυνο σε όρους εξέλιξης του χρέους. Το κριτήριο του χρέους θα πρέπει να εφαρμόζεται αποτελεσματικά με βάση μια σαφή και απλή αριθμητική αναφορά στην δημιουργία ενός ικανοποιητικού ρυθμού μείωσης του χρέους.

Δεύτερον, εκτός από τη δημοσιονομική επιτήρηση, η Επιτροπή προτείνει την αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισορροπιών μεταξύ των κρατών μελών, που αποδυναμώνουν τη συνοχή της ΕΕ, ιδίως της ευρωζώνης. Η έγκαιρη ανίχνευση μέσω πιο εξελιγμένων μέτρων που αναπτύσσονται σε ένα αυστηρότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο θα επέτρεπε τη διόρθωση ευρύτερων χασμάτων.

Τρίτον, η πανευρωπαϊκή παρακολούθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίσει ότι αυτά σημειώνουν πρόοδο, σύμφωνα με τους γενικούς στόχους της Στρατηγικής 2020 για πιο βιώσιμη και πιο φιλική στο περιβάλλον ανάπτυξη, με βάση τη γνώση και την απασχόληση, όπως εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2010.

Η Επιτροπή καλεί το Συμβούλιο ECOFIN της 13ης Ιουλίου να επιβεβαιώσει την έναρξη του κύκλου παρακολούθησης στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού εξάμηνου», από τον Ιανουάριο του 2011 και να δώσει το πράσινο φως για τον αναθεωρημένο Κώδικα Συμπεριφοράς του Σύμφωνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η Επιτροπή θα υποβάλει τις επίσημες προτάσεις που περιέχονται στην παρούσα ανακοίνωση, το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.
Πηγή: Reporter.gr