Κρυφές αυξήσεις στη φορολόγηση περιμένουν τους ελεύθερους επαγγελματίες που αμείβονται με μπλοκάκια εφόσον εφαρμοστούν τα σενάρια που εξετάζονται από το υπουργείο Οικονομικών για τις αλλαγές στη φορολόγησή τους.

Η αύξηση φόρου μάλιστα μπορεί να φτάσει μέχρι και το 25%.

Τι ισχύει μέχρι σήμερα για τα μπλοκάκια

Οι μισθωτοί που έχουν και εισοδήματα με μπλοκάκι φορολογούνται με 22% για εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες ως 25.000 ευρώ το χρόνο με φόρο 22%, με 32% για τα επόμενα 17.000 και με συντελεστή 42% για τα ποσά από κει και πάνω. Τα εισοδήματα που έχουν με το μπλοκάκι φορολογούνται με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ.

Σε περίπτωση που εφαρμοστούν τα σχέδια που βρίσκονται επί τάπητος στο οικονομικό επιτελείο, δηλαδή η φορολόγηση των μισθωτών που έχουν και εισοδήματα με μπλοκάκι με τους συντελεστές για μισθωτές υπηρεσίες, ο τελικός φόρος για τον φορολογούμενο θα είναι σημαντικά αυξημένος.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα ενός μισθωτού που έχει έσοδα 20.000 από μισθωτές υπηρεσίες και 7.000 ευρώ με μπλοκάκι. Σε αυτή την περίπτωση, σήμερα τα εισοδήματά του φορολογούνται με 22% τα 20.000 ευρώ και με 26% τα 7.000 ευρώ.

Σε περίπτωση ωστόσο που υπαχθεί στο φόρο μισθωτών υπηρεσιών θα φορολογείται το σύνολο των εισοδημάτων του με 32%.