Μπορεί ο προϋπολογισμός από μόνος του να είναι ιδιαίτερα επώδυνος για την πλειονότητα των Ελλήνων, όμως στο παρασκήνιο η τρόικα απαιτεί κι άλλο «αίμα».

Σύμφωνα με ασφαλέστατες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας θέτουν πλέον ανοικτά θέμα κατάργησης ή στην καλύτερη περίπτωση δραστικής περικοπής του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και αρνούνται τις μετατάξεις από ΔΕΚΟ σε δημόσιο αφήνοντας να εννοηθεί ότι όταν αυτοί μιλουν για μείωση του δημόσιου τομέα, εννοούν απολύσεις. Επίσης, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, γίνεται από τώρα προετοιμασία του Plan B ώστε σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του Προϋπολογισμού, να γίνει αυτόματα περικοπή κατά 8%-10% στους μισθούς του στενού δημόσιου τομέα στις αρχές του καλοκαιριού.

Στις συναντήσεις που είχαν οι αξιωματούχοι της Τρόικας το πρώτο ζήτημα αφορούσε στο εφάπαξ που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ όταν αποχωρούν από την ενεργό υπηρεσία.

Το δεύτερο ζήτημα αφορούσε στις μετατάξεις των εργαζομένων από τις ΔΕΚΟ στον δημόσιο τομέα. «Τι σημαίνει μετατάξεις;» αναρωτήθηκαν οι τρεις αξιωματούχοι. «Με αυτόν τον τρόπο δεν μειώνονται οι δαπάνες του Προϋπολογισμού. Όσοι φύγουν από τις ΔΕΚΟ ή θα πρέπει να απολυθούν ή να αποχωρήσουν με πρόωρες συνταξιοδοτήσεις» εξήγησαν κατηγορηματικά οι κύριο Τόμσεν, Ντερούζ και Μαζούχ.

Επιπρόσθετα, οι αξιωματούχοι της τρόικας στις συναντήσεις που είχαν με τον Έλληνα υπουργό κ.Γιώργο Παπακωνσταντίνου, εξήγησαν την ανάγκη η κυβέρνηση να ετοιμάσει από τώρα αντίμετρα, τα οποία θα ληφθούν στην περίπτωση που έως το καλοκαίρι του 2011 θα βρεθεί εκτός στόχων ο νέος Προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή την προηγούμενη βδομάδα. Μια από τις προτάσεις που έγιναν στον κ. Παπακωνστντίνου ήταν να σχεδιαστούν επί χάρτου επιπλέον περικοπές στις αποδοχές (επίδομα Χριστουγέννων, Πάσχα, θέρους) των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα.