Μπορεί η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου να έχει αναλάβει καθήκοντα από τις 10 Ιουνίου , πέντε ημέρες μετά την παραίτηση του πρώην Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, ωστόσο η τοποθέτηση της ακόμη και σήμερα δεν έχει ψηφισθεί από την Βουλή.

Όσο περίεργο και εάν φαίνεται η «τσάρισα» της φορολογικής διοίκησης ασκεί το τελευταίο τρίμηνο τα καθήκοντα της στη βάση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, δηλαδή μια απόφασης που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, για τη νομοθετική διευθέτηση μίας έκτακτης περίπτωσης.

Αν και η κ. Σαββαΐδου ανέλαβε καθήκοντα στις 10 Ιουνίου το νομοσχέδιο για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του διορισμού της πήγε προς ψήφιση στη Βουλή στις 21 Ιουλίου. Αυτό γιατί ο νόμος προβλέπει πως για τη διατήρηση της ισχύος μιας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου αυτή πρέπει να εισαχθεί στη Βουλή για κύρωση εντός 40 ημερών από την έκδοσή της και να κυρωθεί από τη Βουλή εντός τριών μηνών από τότε που εισάχθηκε για κύρωση. Αν δεν τηρηθούν οι παραπάνω προθεσμίες, η Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου παύει να ισχύει.

Έτσι, η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής θα συνεδριάσει την Τετάρτη 1η Οκτωβρίου προκειμένου να προχωρήσει στην επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Επείγουσα ρύθμιση για την αναπλήρωση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων λόγω πρόωρης λήξης της θητείας του» (Α΄ 136) και άλλες διατάξεις».

Στο υποθετικό σενάριο που το νομοσχέδιο αυτό δεν ψηφιζόταν από τη Βουλή έως τις 21 Οκτωβρίου η τοποθέτηση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου θα ήταν αυτοδικαίως άκυρη.

Η πρόβλεψη θέσπισης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου περιέχεται στο άρθρο 44§1 του ισχύοντος Συντάγματος που έχει ως εξής: «Σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί, ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιερχομένου. Οι πράξεις αυτές υποβάλλονται στη Βουλή για κύρωση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 72 παράγραφος 1, μέσα σε σαράντα ημέρες από την έκδοσή τους ή μέσα σε σαράντα ημέρες από τη σύγκληση της Βουλής σε σύνοδο. Αν δεν υποβληθούν στη Βουλή μέσα στις προαναφερόμενες προθεσμίες ή αν δεν εγκριθούν από αυτή μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολής τους, παύουν να ισχύουν στο εξής».