Εντυπωσιακές ομοιότητες με τον φορολογικό κώδικα μίας ξένης χώρας εντοπίζει στον ελληνικό φορολογικό κώδικα η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», σε σημερινό της δημοσίευμα. Η χώρα αυτή δεν είναι κάποια από τις χώρες στις οποίες η Ελλάδα θα ήθελε ενδεχομένως να μοιάσει, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία ή η Φινλανδία, αλλά η… Ρουάντα!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο δημοσίευμα, τα άρθρα 14 και 15 του ελληνικού φορολογικού κώδικα, που αφορούν σε πληροφορίες που μπορεί να απαιτεί η Φορολογική Διοίκηση από τους φορολογούμενους και από τρίτους, δεν είναι απλώς παρόμοια με τα αντίστοιχα άρθρα 23 και 24 του φορολογικού κώδικα της Ρουάντα, αλλά ολόιδια, με τη διαφορά ότι στη Ρουάντα είναι γραμμένα στα αγγλικά, ενώ στη χώρα μας στα ελληνικά.

Με μία διαφορά, όμως: Στη Ρουάντα αυτός ο κώδικας έγινε δεκτός ως εισήγηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα μέσα της δεκαετίας του 2000, ενώ στην Ελλάδα ήρθε μερικά χρόνια αργότερα, και πάλι με εισήγηση του ΔΝΤ.

Και μία ακόμα διαφορά: Στον ελληνικό κώδικα, οι πληροφορίες που ζητά εγγράφως η Φορολογική Διοίκηση από τον φορολογούμενο πρέπει να παρέχονται εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την παραλαβή του αιτήματος, ενώ στη Ρουάντα δίνονται δύο επιπλέον ημέρες (7 συνολικά)…

Ωστόσο, αυτά δεν είναι τα μόνα άρθρα του φορολογικού κώδικα που θυμίζουν κάτι από… Ρουάντα. Στα άρθρα 60 και 61 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας της Ρουάντα υπάρχουν εξαιρετικές ομοιότητες με το ελληνικό άρθρο 54 για τις «διαδικαστικές παραβάσεις», όπου προβάλλονται οι κυρώσεις σε περιπτώσεις κατά τις οποίες οι φορολογούμενοι διαπράξουν κάποιο σφάλμα.

Όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών Υπαλλήλων, Τρύφωνας Αλεξιάδης, “πρόκειται για δείγματα του τι πραγματικά έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια στον χώρο της φορολογίας στη χώρα μας και με ποιον τρόπο οι δανειστές μάς επέβαλαν τις απόψεις τους δίχως καν διαπραγμάτευση, δίχως καν να ληφθούν υπόψη οι ελληνικές ιδιαιτερότητες. Είτε μιλάμε για Ρουάντα, είτε για Ελλάδα, είτε για οποιαδήποτε άλλη χώρα του πλανήτη από όπου πέρασε το ΔΝΤ, οι διαδικασίες ήταν ίδιες και γι’ αυτό και αποτυχημένες”.