Σε καλό δρόμο φαίνεται πως είναι η λειτουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, στο οποίο συμμετέχει με κεφάλαια η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW, υποστήριξε ο Ραλφ Μπρινκχάους, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για θέματα οικονομίας του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

«Τα αναπτυξιακά δάνεια της KfW λειτουργούν καλά στην Ελλάδα. Είναι εύλογο να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό μοντέλο αναπτυξιακής τράπεζας. Εάν απαιτείται η στήριξη επιχειρήσεων με χρηματοδότηση προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους, οι αναπτυξιακές τράπεζες αποτελούν τον σωστό τρόπο», δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο κ. Μπρινκχάους.

Το δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι η Γερμανία και η Γαλλία ετοιμάζονται να κάνουν το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση ενός ευρωπαϊκού επενδυτικού προγράμματος. Οι προτάσεις που γίνονται επιδιώκουν να ανοίξουν τον δρόμο για ένα επενδυτικό πρόγραμμα 300 δισ. ευρώ που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο από τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με τρεις κυβερνητικούς αξιωματούχους που μίλησαν στο πρακτορείο με τον όρο της ανωνυμίας, επειδή το σχετικό έγγραφο έχει τη μορφή προσχεδίου. Η Γερμανία και η Γαλλία ετοιμάζονται να ανακοινώσουν την πρωτοβουλία αυτή στη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στο Μιλάνο την ερχόμενη Παρασκευή (12 Σεπτεμβρίου).

Η διαφαινόμενη στήριξη στο σχέδιο από τη Γερμανία σηματοδοτεί μία προσπάθεια μετάθεσης της συζήτησης από τη λιτότητα και αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να παρακινήσει τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό και τις ασθενείς οικονομικές προοπτικές, σημειώνει το Bloomberg. Με τη στήριξη στο σχέδιο αυτό από το Βερολίνο επιδιώκεται, επίσης, να αποτραπεί ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να προσφύγει σε αγορές κρατικών ομολόγων και διασφαλισμένων ομολόγων για να αυξηθεί ο τραπεζικός δανεισμός, μία κίνηση που αντιμετωπίζεται με ανησυχία από τη Γερμανία. Καθώς η Μέρκελ είναι αντίθετη σε μία δημοσιονομική στήριξη της οικονομίας, η γερμανική στήριξη στο σχέδιο προϋποθέτει την αποφυγή δεσμεύσεων για τη χρήση χρήματος, όπως και αποφυγή δηλώσεων για χαλάρωση της πίεσης στη Γαλλία και την Ιταλία να κάνουν πιο ανταγωνιστικές τις οικονομίες τους.

Η εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κότε, δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο ότι η Γερμανία και η Γαλλία εργάζονται σε κοινές προτάσεις για την ενίσχυση των επενδύσεων, αλλά απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) είναι ο προτιμώμενος δίαυλος για τη χορήγηση επενδυτικών δανείων, όπως αναφέρεται και στην περιγραφή του προγράμματος των 300 δισ. ευρώ για την «επαναβιομηχάνιση» της Ευρώπης, σύμφωνα με αξιωματούχους. Η γαλλογερμανική πρόταση επιδιώκει να δημιουργήσει το βασικό πλαίσιο για τη συζήτηση των ηγετών της ΕΕ στην έκτακτη σύνοδό τους στις 6 Οκτωβρίου και την υπογραφή από αυτούς ενός σχεδίου προώθησης επενδύσεων έως το τέλος του ίδιου μήνα. Χωρίς να αναφέρεται σε συγκεκριμένα έργα, το κοινό έγγραφο θα σημειώνει το επενδυτικό κενό που υπάρχει στην Ευρώπη σε τομείς, όπως οι μεταφορές, η ευρυζωνικότητα και η ενέργεια, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο.