Οι αλλαγές στο Πτωχευτικό Δίκαιο και η ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα βρεθούν αύριο στο επίκεντρο της συνάντησης των κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) , Κλάους Μαζούχ(ΕΚΤ) και Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ) με το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχειρίσεως Ιδιωτικού Χρέους, δηλαδή τους υπουργούς Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, Ανάπτυξης Ν. Δένδια, Εργασίας Γ. Βρούτση, και Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν οι αλλαγές στο Πτωχευτικό Δίκαιο, οι αλλαγές στην αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων υπερήμερων δανειοληπτών. Η κυβέρνηση επιδιώκει η όποια λύση για τα «κόκκινα» δάνεια να είναι κεφαλαιακά ουδέτερη για τις τράπεζες και να μην επιβαρύνει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών που ήδη αντιμετωπίζουν αρκετές προκλήσεις.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους επιδιώκει να καταλήξει σε ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν σε τράπεζες και ιδιώτες να βρουν λύση στο θέμα της ρύθμισης των δανείων υπερχρεωμένων οφειλετών μέσω αλλαγών στο Πτωχευτικό Δίκαιο και στον Νόμο Κατσέλη. Στόχος είναι μέσω εξωδικαστικού συμβιβασμού οι δύο πλευρές να συμφωνούν στους τρόπους εξυπηρετήσεως των δανείων ή διαχειρίσεως των ενυπόθηκων δανείων εντός λίγων εβδομάδων και η σχετική συμφωνία να επικυρώνεται από το Ειρηνοδικείο.

Το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων απασχόλησε και τις συναντήσεις που είχαν προχθές Σάββατο οι επί κεφαλής της τρόικας με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα και την ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ ζήτησαν από τον κ. Στουρνάρα να υπάρξουν ρυθμίσεις για τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ κυβέρνησης, Τράπεζας της Ελλάδος, ΤΧΣ και των τραπεζών στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στην ίδια συνάντηση αποφασίσθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος να προχωρήσει στην πρόσληψη ανεξάρτητου συμβούλου ο οποίος θα καταρτίσει μελέτη για τους καλύτερους τρόπους διαχειρίσεως των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα.

Αν και η τρόικα δεν θέτει όρους και χρονοδιαγράμματα για τις αλλαγές στο Πτωχευτικό Δίκαιο και τη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ωστόσο επιδιώκει το νέο θεσμικό πλαίσιο να έχει τεθεί σε λειτουργία πριν τον Μάρτιο 2015, οπότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.