«Οι προειδοποιήσεις της ΤτΕ από το 2008 για την επερχόμενη κρίση και το γεγονός ότι ζούσαμε με δανεικά δεν εισακούστηκαν από τους πολιτικούς». Με αυτή του τη φράση, ο Γιώργος Προβόπουλος απέδωσε στην ουσία τις ευθύνες σε όσους οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση χρέους και σε ό,τι αυτή επέφερε, δύο χρόνια μετά. Δηλαδή, στην ουσία, στον Κώστα Καραμανλή, που ήταν τότε και ο πρωθυπουργός της χώρας.

«Από τα τέλη του 2008, ήταν ήδη φανερό ότι έπρεπε να εφαρμοστεί ένα πολυετές πρόγραμμα για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος, τον έλεγχο της δυναμικής του χρέους και την πραγματοποίηση εκτεταμένων διαρθρωτικών αλλαγών για την ενίσχυση της αδύναμης ανταγωνιστικότητας της οικονομίας», αναφέρει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του ο απερχόμενος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, και συνεχίζει: «Οι πολιτικές, που υιοθετήθηκαν ωστόσο, ήταν άτολμες, παρά το γεγονός ότι οι αγορές άρχισαν να κινούνται σ’ ένα πλαίσιο συνολικής επανεκτίμησης του πιστωτικού κινδύνου, που δεν απέκλειε πλέον και τη χρεοκοπία της χώρας. Έτσι, έθεταν νέους επαχθέστερους όρους δανεισμού».

Όπως είπε, τα αίτια της κρίσης προϋπήρχαν, αναδείχθηκαν όμως με ιδιαίτερη οξύτητα μετά το 2008, όταν, δηλαδή, υπήρχαν οι κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις από πλευράς κυβέρνησης ότι η ελληνική οικονομία είναι απόλυτα θωρακισμένη και δεν επηρεάζεται από την παγκόσμια κρίση.

«Οι στρεβλώσεις στο οικονομικό πρότυπο που ακολουθούσε η χώρα είχαν επισημανθεί επανειλημμένα από την Τράπεζα της Ελλάδος. Οι προειδοποιήσεις όμως δεν εισακούονταν. Η χώρα συνέχιζε να πορεύεται αμέριμνα, δανειζόμενη και σωρεύοντας χρέη, για να καταναλώνει όλο και περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες, που η ίδια δεν παρήγε», υπογράμμισε ο κ. Προβόπουλος επιρρίπτοντας ευθύνες κυρίως στον Κώστα Καραμανλή, αλλά και στο Γιώργο Παπανδρέου.

Στο βιβλίο, άλλωστε, αναφέρεται ξεκάθαρα: «Η οικονομική πολιτική, που υιοθετήθηκε πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, αλλά και τους πρώτους μήνες μετά από αυτές, ήταν άτολμη και τα μέτρα, που αποφασίστηκαν, αποδείχθηκαν ανεπαρκή για να ανακόψουν την πορεία προς την επιδείνωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η νέα κυβέρνηση, ενώ λίγες ημέρες μετά τις εκλογές ανακοίνωσε την εκτίμησή της για το έλλειμμα του 2009 (12,5% του ΑΕΠ, έναντι αρχικής πρόβλεψης 3,7%), δήλωσε παράλληλα ότι θα εφαρμόσει τις προεκλογικές της εξαγγελίες, που είχαν σαφώς επεκτατικό χαρακτήρα. Στις αρχές του 2009, οι σχεδιασμοί της οικονομικής πολιτικής είχαν στηριχθεί στις προβλέψεις του Επικαιροποιημένου Προγράμματος για έλλειμμα της τάξεως του 3,7% του ΑΕΠ το 2009. Σύντομα ωστόσο κατέστη σαφές ότι η πρόβλεψη εκείνη δεν ανταποκρινόταν στα πραγματικά δεδομένα και ότι τελικά το έλλειμμα θα την υπερέβαινε κατά πολύ. Γενικότερα, σε αντίθεση με την επικρατούσα ψευδαίσθηση ότι η κρίση θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με πυροσβεστικές παρεμβάσεις, η ΤτΕ προειδοποιούσε από πολύ νωρίς και με σαφήνεια για τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη ριζικού αναπροσανατολισμού της οικονομικής πολιτικής».