Ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 1,9% το 2014 και 2,6% το 2015 αναμένεται να παρουσιάσουν οι οικονομίες έξι χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης-Βοσνίας/Ερζεγοβίνης, Σερβίας, Κοσόβου, ΠΓΔΜ, Μαυροβουνίου και Αλβανίας- χάρη στην αυξανόμενη εξωτερική ζήτηση. Ωστόσο, σημαντικοί κίνδυνοι επισκιάζουν τις προοπτικές, συμπεριλαμβανομένου του αναμενόμενου αντίκτυπου των πρόσφατων πλημμυρών στην περιοχή, όπως αναφέρει σε έκθεσή της, που παρουσιάστηκε, σήμερα, στο Σαράγεβο, η Παγκόσμια Τράπεζα.

«Οι εκτεταμένες πλημμύρες, ιδίως στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Σερβία, οι οποίες σημειώθηκαν στα μέσα Μαΐου, λόγω των πρωτοφανών βροχοπτώσεων, προκάλεσαν ανθρωπιστική κρίση με δεκάδες νεκρούς, ενώ εκατομμύρια εκτοπίστηκαν ή έμειναν χωρίς πρόσβαση σε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. Σπίτια, καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο χάθηκαν και σημαντικές συγκοινωνιακές συνδέσεις αποκόπηκαν. Οι πλημμύρες θα έχουν αναμφίβολα αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη το 2014, αν και είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ο πλήρης αντίκτυπος. Η αποτίμηση των ζημιών και των αναγκών ανοικοδόμησης ξεκίνησε, ενώ συνεχίζεται η αρχική επιχείρηση ανακούφισης (των πλημμυροπαθών)» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην τακτική οικονομική έκθεση του Οργανισμού για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Το 2013, κάθε μία από τις έξι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης κατέγραψε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται ή να υπερβαίνει το 3% στο Κόσοβο, την ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο. Σε όλες τις χώρες, η καλή χρονιά στη γεωργία και η ανάπτυξη στη βιομηχανία υποστήριξαν την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής» σημειώνεται.

Η περιφερειακή συντονίστρια της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Έλεν Γκόλντσταϊν δήλωσε σχετικά ότι είναι ακόμη δύσκολο να γίνει συνολική αποτίμηση των αρνητικών επιπτώσεων από τις φυσικές καταστροφές στις τοπικές κοινωνίες.

«Το 2013, η Νοτιοανατολική Ευρώπη άρχισε να ανακάμπτει από την ύφεση» ανέφερε. «Η οικονομική ανάπτυξη κατέστη δυνατή, χάρη στην αυξημένη ζήτηση για τις περιφερειακές εξαγωγές από τις χώρες υψηλού εισοδήματος, ιδιαίτερα εκείνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι καταστροφικές πλημμύρες στα μέσα Μαΐου συνιστούν μία ανθρωπιστική καταστροφή για κάποιες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα επηρεάσουν την οικονομική ανάκαμψη για τα επόμενα λίγα χρόνια, κατά τρόπο που δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη πλήρως» πρόσθεσε.

Η Τακτική Οικονομική Έκθεση για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη εκδίδεται δύο φορές τον χρόνο από τους οικονομολόγους του Τμήματος Μείωσης Φτώχειας και Οικονομικής Διαχείρισης του Παραρτήματος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.