Σε τρία σημαντικά ζητήματα της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε με αντίστοιχες -διαφορετικές- τοποθετήσεις του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Το ένα αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή, για την οποία είπε πως ο 3ος κύκλος της έχει σχεδιαστεί για τον Αύγουστο, το άλλο αφορά τα αναδρομικά των συνταξιούχων, τους οποίους κάλεσε να μην προχωρήσουν σε προσφυγές, καθώς «αφορά όλους», αλλά και τον «συμβιβασμό» στον οποίο κατέληξαν οι 27 στη Σύνοδο Κορυφής, για τον οποίο ενημέρωσε τη Βουλή.

«Κλειδί» για να καταστεί το 2021 έτος ισχυρής ανάκαμψης για τη χώρα, είναι η βέλτιστη αξιοποίηση όλων των εγχώριων και ευρωπαϊκών πόρων και εργαλείων, όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς.

Ο ίδιος, σύμφωνα με ανακοίνωση του επιμελητηρίου και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρθηκε και στη σημασία εφαρμογής μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, με τη σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών και, πρωτίστως, ασφαλιστικών εισφορών. Μάλιστα, τόνισε ότι στις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται προβλέπεται η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών που αφορούν στο κανονιστικό πλαίσιο για το επιχειρείν, στη διαχείριση των δημοσίων επενδύσεων, στην αγροτική πολιτική, στην έρευνα και στην καινοτομία.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, στο πεδίο της οικονομίας, το υπουργείο Οικονομικών σχεδίασε και υλοποιεί ένα συνεκτικό, ρεαλιστικό, ολοκληρωμένο και δυναμικό σχέδιο, το οποίο εξελίσσεται ανάλογα με τις διαφορετικές ανάγκες που δημιουργεί η κρίση, σε κάθε φάση της. Έτσι, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ελήφθησαν πολλά μέτρα, με στόχο την ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας, τη στήριξη της απασχόλησης, την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και την τόνωση της κοινωνικής συνοχής. Μάλιστα, αναφορά έγινε και στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» για το οποίο ειπώθηκε ότι θα υπάρξουν και νέες πρωτοβουλίες.

Στη συνεδρίαση, ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ», το οποίο εισήχθη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο προς ψήφιση και με το οποίο επιδοτούνται, για 9 μήνες, όλα τα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη στην κύρια κατοικία, όλων όσοι επλήγησαν από τον κορονοϊό.

Επίσης, συζητήθηκε η «εικόνα» που έχει το υπουργείο για την αγορά σήμερα, οι εκτιμήσεις για την ύφεση το τρέχον έτος που, όπως αναφέρθηκε, θα είναι χαμηλότερη στην Ελλάδα, και τα μέτρα που προτίθεται να λάβει το υπουργείο για την περιστολή της, την αξιοποίηση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ έμφαση δόθηκε στο αν θα υπάρξουν και άλλα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε αναφορά και στα μέτρα στήριξης που έλαβε έως τώρα η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία του κορονοϊού, εστιάζοντας στην επιστρεπτέα προκαταβολή, η δεύτερη φάση της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη για να σημειώσει πως, επιπλέον, ένας τρίτος κύκλος έχει σχεδιαστεί για τον Αύγουστο. Ο στόχος είναι να δοθούν συνολικά 3 δισ. ευρώ. Ιδιαίτερη δε έμφαση έδωσε και στο θέμα της ρευστότητας στην αγορά, στον ρόλο του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την επιτάχυνση των εκταμιεύσεων του ΤΕΠΙΧ.

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι η υγειονομική κρίση είναι μία κατάσταση δυναμική, η οποία δημιουργεί διαφορετικές ανάγκες σε κάθε φάση της. Συνεπώς, και οι παρεμβάσεις του υπουργείου δεν μπορεί να είναι στατικές. Απαντώντας στα ερωτήματα που τέθηκαν, σημείωσε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις και, ανάλογα, προχωρά σε βελτιώσεις, επεκτάσεις ή διευρύνσεις των μέτρων που έχουμε λάβει.

Έχουμε στη διάθεση μας, κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας «πυρομαχικά», τα οποία ρίχνουμε στη μάχη, όταν και όπου χρειάζεται.

«Η απόφαση του ΣτΕ θα είναι για όλους, να μην προσφεύγουν οι συνταξιούχοι»

«Η απόφαση θα είναι για όλους, να μην προσφεύγουν οι συνταξιούχοι», δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας σχετικά με τις κινήσεις της κυβέρνησης μετά την απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «όλες οι αποφάσεις θέλουν μελέτη και προσοχή», επισημαίνοντας πως «θα υλοποιήσουμε λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά δεδομένα».

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο υπουργός ανέφερε ότι «θα συνεκτιμηθεί η κατάσταση» για τη λήψη αποφάσεων όσον αφορά στο εάν θα δοθεί νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς, όπως είπε, «είναι γεγονός ότι έχουμε μια ιδιαίτερη κατάσταση». Διευκρίνισε, πάντως, ότι «οι δόσεις θα παραμείνουν οκτώ αν δοθεί παράταση, πιθανόν ο πολίτης να δώσει δύο δόσεις τον Αύγουστο».

Για την «επιστρεπτέα προκαταβολή», είπε ότι «από τις 94.000 έχουν πληρωθεί γύρω στις 70.000 αιτήσεις», ενώ «αυτήν την εβδομάδα θα πληρωθεί άλλη μία δόση». Παρέθεσε, δε, τα στοιχεία του υπουργείου, σύμφωνα με τα οποία έως στιγμής έχουν δοθεί (ως κρατικά δάνεια) 363 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες των νησιών.

Σχετικά με την ασκούμενη φορολογική πολιτική, σημείωσε ότι «υπάρχουν μειώσεις φόρων με μόνιμο και παροδικό χαρακτήρα», και πρόσθεσε πως «ό,τι δεσμευτήκαμε να κάνουμε, το υλοποιούμε». Υπογράμμισε ότι «μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές, προχωρήσαμε σε φοροελαφρύνσεις και με το τέλος της υγειονομικής κρίσης και όχι φέτος, θα υπάρξουν πιο μόνιμα μέτρα φοροελαφρύνσεων».

«Υπευθυνότητα και σκληρή δουλειά για την ταχύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων»

Τέλος, στη συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών κατά τη συζήτηση -στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων- του νομοσχεδίου με τις φορολογικές παρεμβάσεις για την αναπτυξιακή διαδικασία.

«Η σημερινή μέρα είναι μια καλή μέρα. Είναι μια καλή μέρα για την Ευρώπη, μια καλή μέρα για την Ελλάδα. Μετά από δύσκολες και επίπονες συζητήσεις, υπήρξε μια πολύ καλή συμφωνία για την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών, των οικονομιών των κρατών-μελών της Ε.Ε.», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

«Η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ωφελημένη από αυτήν τη συμφωνία. Θα εισρεύσουν στη χώρα μας, από το σύνολο των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων τα επόμενα χρόνια, περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια ευρώ. Απαιτείται από εμάς σχέδιο, υπευθυνότητα, σοβαρότητα, διορατικότητα, σκληρή δουλειά, ώστε οι πόροι να αξιοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό κατά τον βέλτιστο τρόπο, με στόχο την επίτευξη υψηλής διατηρήσιμης, έξυπνης και δίκαιης ανάπτυξης, την ενίσχυση της παραγωγικότητας και ανταγνωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, τη δημιουργία πολλών καλών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής», επισήμανε.

Καταληκτικά, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε: «Για τη διαμόρφωση αυτού του σχεδίου προσβλέπουμε και στη δημιουργική συμβολή της αντιπολίτευσης. Σας καλώ κύριε πρόεδρε (απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής) να προχωρήσετε τον Σεπτέμβριο στην πρόσκληση συνεδρίασης με αντικείμενο αυτό το σχέδιο, ένα βιώσιμο, φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο».