Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχουν ψηφιστεί τέσσερα νομοσχέδια που θα αποτελέσουν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αδειοδότηση και λειτουργία των επιχειρήσεων, θα έχει προωθηθεί ο νέος επενδυτικός νόμος αλλά και ο νόμος για την αναμόρφωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΤΑΝΕΟ).

Αυτά ανέφερε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μ. Χρυσοχοϊδης στην επίσκεψή του στα γραφεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος όπου συναντήθηκε με το προεδρείο της.

Την ίδρυση του Ελληνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης το οποίο θα λειτουργεί ως τράπεζα ειδικού τύπου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το προσεχές διάστημα, αναφέρθηκε ο υπουργός με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι στο ταμείο αυτό θα εισφερθούν χρήματα από το ΕΣΠΑ και με τη συμμετοχή των τραπεζών αναμένεται να κινητοποιηθούν κεφάλαια της τάξης των 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου και των 5 δισ. ευρώ συνολικά, μέχρι το τέλος του 2011.

Ο υπουργός δεν απέκλεισε χρονική επέκταση αλλά επέκταση και ως προς τη χρηματοδότηση σε ότι αφορά στο πρόγραμμα εξοικονομώ κατ οίκον το οποίο έχει προκηρυχθεί ήδη.

Ο υπουργός τόνισε ότι είναι έτοιμο το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να μπορεί να υπάρξει παρέμβαση για στρεβλώσεις και προβλήματα της αγοράς, ενώ επανέλαβε ότι ο επενδυτικός νόμος που θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα θα δίνει έμφαση στην καινοτομία την εξωστρέφεια και την επιχειρηματικότητα των νέων.

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, Δ. Ασημακόπουλος, πρότεινε τη δημιουργία ειδικού θεσμού μέσω του οποίου θα μπορούν οι επιχειρήσεις να ενισχύουν τη ρευστότητά τους εισπράττοντας τις οφειλές τους. Πρόκειται για ένα θεσμό αντίστοιχο με αυτό που λειτουργεί μεταξύ επιχειρήσεων και ιδιωτικού τομέα (factoring).

Δηλαδή με το τιμολόγιό του ο επιχειρηματίας θα μπορεί να κάνει προείσπραξη 80% έως 90% του ποσού που του οφείλεται και εν συνεχεία το ταμείο να διεκδικεί τα χρήματα αυτά από το κράτος. Τη διαχείριση του θεσμού προτείνεται να αναλάβει το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης που θα αποτελέσει τη μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ.

Σε ότι αφορά στις τιμές που αποτέλεσε κεντρικό θέμα συζήτησης κατά της συνάντηση ο κ. Ασημακόπουλος έθεσε το ζήτημα των τριγωνικών και των ενδοομιλικών συναλλαγών μέσω των οποίων αυξάνονται οι τιμές προϊόντων και πρώτων υλών που διατίθενται στην Ελληνική αγορά ενώ εμφανίζονται μειωμένα κέρδη.

Για την αντιμετώπιση του ζητήματος ο κ. Ασημακόπουλος πρότεινε την καθιέρωση ενός συστήματος γνωστοποίησης των τιμών των αντίστοιχων προϊόντων και πρώτων υλών στην Ελλάδα και στις χώρες της Ευρώπης (παρατηρητήριο τιμών). Με τον τρόπο αυτό όπως είπε και με δεδομένο ότι η αγορά είναι ελεύθερη θα έχει τη δυνατότητα ο επιχειρηματίας όπως και ο καταναλωτής να επιλέγουν ή απλώς να γνωρίζουν και βάση της γνώσης αυτής να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους.