Ταχύτατη άνοδο αναμένεται για τις επιχειρήσεις που έχουν ως αντικείμενό τους τη δημιουργία εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα, tablets, smart –tvs.

Φυσικά η αύξηση των οικονομικών μεγεθών θα συνοδευτεί και από την προσφορά χιλιάδων νέες θέσεων εργασίας.

Περνώντας στους αριθμούς της έρευνας που εκπόνησε η Cigaom για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπιστώνει κανείς ότι η «app economy» (οικονομία των εφαρμογών την επόμενη 5ετία έχει τη δυνατότητα της δημιουργίας 3 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας.

Πιο αναλυτικά η έκθεση της Cigaom αναφέρει ότι το 2013 απασχολούνταν 1.8 εκατ. Εκ των οποίων 800.000 στο χώρο του marketing και της υποστήριξης ενώ όσοι ασχολούνταν με τη δημιουργία των εφαρμογών ανέρχονται σε 1 εκατ. Το 2018 αναμένεται οι προγραμματιστές εφαρμογών να αυξηθούν κατά 1.7 εκατ.

Ενώ οι θέσεις που θα δημιουργηθούν στον τομέα της υποστήριξης θα εκτοξευτούν από τις 800 χιλιάδες στα 2.1 εκατ.


Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν το 39% θα αφορά θέσεις εργασίας σε μικρές ανεξάρτητες εταιρίες, το 37% των θέσεων θα αφορά τις μεγάλες εταιρείες, ενώ κατά 24% θα αυξηθούν οι θέσεις σε εταιρείες που αναθέτουν στο προσωπικό της τη δημιουργία εφαρμογών (in-house developers).

Πάντως τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι όσοι εργάζονται στον τομέα της δημιουργίας των εφαρμογών είναι στην πλειονότητά τους άνδρες ενώ οι αμοιβές των προγραμματιστών ανέρχονται στα 50.000 ευρώ ετησίως.

Ο λόγος για τον οποίο αναμένεται να αυξηθούν οι συνολικές θέσεις εργασίας κατά 166% αποδίδεται στην αύξηση των χρημάτων που αναμένεται να δαπανήσουν τόσο οι καταναλωτές, όσο και οι διαφημιστές και οι εταιρείες.

Σύμφωνα με την έρευνα το 2013 δαπανήθηκαν στην ΕΕ 6.1 δις ευρώ αντιπροσωπεύοντας το 30% των παγκόσμιων δαπανών. Το 2018 αναμένεται να δαπανηθούν για τις εφαρμογές στην ΕΕ 18.7 δις ευρώ. Με λίγα λόγια αναμένεται αύξηση των δαπανών κατά 206 ποσοστιαίες μονάδες.

Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη της «οικονομίας των εφαρμογών» η έρευνα αναφέρει μεταξύ των άλλων ότι τα συνολικά έσοδα για τις εταιρείες του χώρου ανήλθαν σε 17.5 δις ευρώ και το ποσό αυτό αναμένεται το 2018 να αυξηθεί κατά 47,5 δις φθάνοντας τα 63 δις ευρώ.