Στα ζητήματα που προκαλεί ο κορονοϊός στην οικονομία της Ελλάδας αναφέρθηκε μέσω τηλεοπτικής του παρέμβασης ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως ανέφερε, η έκταση των συνεπειών θα είναι μεγάλη και η χώρα θα επιστρέψει σε ύφεση και για τον λόγο αυτό «χρειάζεται όλοι να ενεργήσουμε με αλληλέγγυα συνευθύνη, να γίνει ένας δίκαιος επιμερισμός του κόστους, με το μεγαλύτερο βάρος να το παίρνει το Κράτος, αλλά μεγάλο μέρος θα πάρει και η επιχειρηματικότητα».

Ο υπουργός τόνισε πως το συνολικό πακέτο των μέτρων, μαζί με τα προγράμματα ρευστότητας, «θα ανέλθει περίπου στα 24 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι πόροι θα βρεθούν από τα ταμειακά διαθέσιμα, χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων που υπήρχαν και προ ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχαν και επί ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχαν και μετά, από το γεγονός ότι βγήκαμε στις αγορές και δανειστήκαμε 2 δισ. ευρώ και από ευρωπαϊκούς πόρους, από τα διάφορα σχήματα που χτίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δυστυχώς, αυτά τα σχήματα χτίζονται, αλλά εκταμίευση πόρων προς καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχει».

Ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε μέσω της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του ΑΝΤ1 ότι δεν πρόκειται να γυρίσουμε στα μνημόνια. «Όποια δαπάνη η χώρα για νοσοκομεία, εργαζόμενους και την κοινωνική συνοχή, εξαιρείται από τους δημοσιονομικούς στόχους. Δεν θα υπάρξουν μέτρα λιτότητας, γιατί έχουμε συμφωνήσει με τους θεσμούς για το 2020 να εξαιρούνται από τους δημοσιονομικούς στόχους», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κρατά «καύσιμα» και για την επόμενη ημέρα του κορονοϊού. Όπως σημείωσε, «δίνουμε πόρους, γιατί θέλουμε η επιχειρηματικότητα να κρατήσει τις θέσεις εργασίας».

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό, 150.000 επιστήμονες θα δουν την Πέμπτη στον λογαριασμό τους τα 600 ευρώ, ενώ την Τετάρτη και έως την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για όσους επιστήμονες δεν έχουν κάνει ακόμη αίτηση. Άλλοι 600.000 ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν στους λογαριασμούς τους 800 ευρώ, ενώ πάνω από 90.000 επιχειρήσεις θα βοηθηθούν.

Σχετικά με την αναλογία του δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους, τόνισε ότι το τμήμα που οφείλει η κυβέρνηση, για όσους επιχειρήσεις έχουν πληγεί, αναμένεται να καταβληθεί από το Ελληνικό Δημόσιο μέχρι το καλοκαίρι. «Για το κομμάτι του δώρου που έχει εργαστεί ο πολίτης πριν κλείσουμε την επιχείρηση, ή πριν βάλει το προσωπικό σε αναστολή, υποχρεούται ο εργοδότης να το καταβάλει», επισήμανε ο υπουργός, για να διευκρινίσει ότι θα γίνει ο σχετικός έλεγχος για την εκκρεμότητα αυτή.

Για το τι θα ισχύει μετά τις 4 Μαΐου στις επιχειρήσεις, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι για το χρονικό διάστημα που ο πολίτης δεν εργάζεται και μέχρι να πάει στη δουλειά, η επιχείρηση θα χρηματοδοτηθεί από το Κράτος. Και ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά ότι οι επιχειρήσεις «δεν μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις».