Στη μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 10.000.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Μάιο και τον Ιούνιο συμφώνησαν ο ΟΠΕΚ και άλλες χώρες που εξάγουν πετρέλαιο, ώστε να ενισχυθεί το επίπεδο των διεθνών τιμών, που έχει δεχθεί πλήγμα από την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Οι περικοπές στην παραγωγή του πετρελαίου κατά την περίοδο από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο θα είναι στα 8.000.000 βαρέλια (bpd), ενώ αμέσως μετά η παραγωγή θα μειωθεί στα 6.000.000 βαρέλια (bpd) για την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι τον Απρίλιο του 2022.

Ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε ότι νέα τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου, για την αξιολόγηση των συνθηκών που θα έχουν διαμορφωθεί στην αγορά πετρελαίου.

Η Ουάσιγκτον καλωσόρισε την επίτευξη της συμφωνίας

Παράλληλα, οι ΗΠΑ καλωσόρισαν τις αναφορές για την επίτευξη κατ’ αρχήν συμφωνίας μεταξύ του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του για τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 10 εκατ. βαρέλια (bpd), σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι δεσμεύσεις αυτές θα στείλουν ένα σημαντικό μήνυμα ότι όλες οι μεγάλες χώρες παραγωγής πετρελαίου θα αντιδράσουν συντονισμένα στις πραγματικότητες της αγοράς που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού», δήλωσε ο αξιωματούχος σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας, Νταν Μπρουιλέτ, θα εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στη σημερινή διάσκεψη των υπουργών Ενέργειας της G20.

Στη διάσκεψη θα εξεταστούν μέτρα για την αποκατάσταση της σταθεροποίησης στην ενεργειακή αγορά.

Επίσης, ο Τραμπ δήλωσε ότι είχε μία καλή τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, και τον Σαουδάραβα βασιλιά, Σαλμάν, αναμένοντας την ανακοίνωση της συμφωνίας.

«Είχαμε μία μεγάλη κουβέντα για την παραγωγή πετρελαίου και τον ΟΠΕΚ, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνει (η μείωση), ώστε η βιομηχανία μας να πάει καλά και η πετρελαϊκή βιομηχανία να πάει καλύτερα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, εκφράζοντας ανησυχία για το ενδεχόμενο να υπάρξουν απολύσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία και σε διεθνές επίπεδο.

«Το Μεξικό μας καθυστερεί»

Τέλος, ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ, Χάλεντ αλ-Φαντέλ, δήλωσε ότι το Μεξικό καθυστερεί την επίτευξη της συμφωνίας αυτής. «Το Κουβέιτ είχε μαραθώνιες συνομιλίες κατά τις προηγούμενες ημέρες…, προκειμένου να επιτύχει τη συναίνεση (μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ) ελπίζοντας στην ομαλοποίηση των πετρελαϊκών αγορών», ανέφερε νωρίς σήμερα το πρωί σε μία ανάρτηση στο Twitter.

Από την πλευρά της, η Σαουδική Αραβία εκφράζει την ελπίδα ότι το Μεξικό θα δει τα οφέλη από τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής.