Η Κροατία δεν εξετάζει επί του παρόντος το ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της κροατικής κυβέρνησης και υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Κοινοτικών Κονδυλίων, Μπράνκο Γκρτσιτς.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Σλάβκο Λίνιτς, ότι το ΔΝΤ αποτελεί μία επιλογή για την Κροατία που δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, ο κ.Γκρτσιτς σημείωσε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση των οικονομικών της χώρας.

«Δεν εξετάζουμε την συγκεκριμένη επιλογή αυτή τη στιγμή, ωστόσο είμαστε σε τακτική διαβούλευση με το ΔΝΤ και προσπαθούμε να διατηρήσουμε την καλή επικοινωνία», είπε, προσθέτοντας ότι η δημοσιονομική εξυγίανση θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο σε κάποιο βαθμό από την περικοπή δαπανών, καθώς το «κλειδί» της ανάκαμψης βρίσκεται στην «αφύπνιση» της οικονομίας.

Ο κ.Λίνιτς είχε δηλώσει σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Globus Weekly». «Το επόμενο έτος η Κροατία μετά βεβαιότητος θα πρέπει να δανειστεί τεράστια χρηματικά ποσά. Σε συνεργασία με το ΔΝΤ οι δανειακοί όροι θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο ευνοϊκοί, καθώς θα χρειαστούμε κάθε βοήθεια που μπορούμε να λάβουμε. Όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές προς συζήτηση και η απόφαση, φυσικά, επαφίεται στην Κυβέρνηση».