Ξεπερνούν το 1 τρισ. ευρώ οι κρυμμένες ζημιές των τραπεζών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αρθρογράφου των Financial Times, Wolfgang Münchau, με φόντο τις κρίσεις που έπληξαν τα τελευταία χρόνια την παγκόσμια οικονομία, από την αμερικανική κρίση subprime και τη στεγαστική κρίση στην ευρωζώνη, μέχρι το κλείσιμο των κυπριακών τραπεζών. Οι ευρωπαϊκές αρχές προσποιούνται ότι δεν βλέπουν τις ζημιές και επεκτείνουν την κρίση.

Νομικά επιτηδευμένη αλλά οικονομικά άστοχη, χαρακτηρίζει ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας τη συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα, ότι το ταμείο διασώσεων ESM θα διαθέσει 60 δισ. ευρώ από τα 500 δισ. ευρώ που είναι το συνολικό πιστωτικό όριο, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της ευρωζώνης.

Τα υπόλοιπα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση θα προέλθουν από τις εθνικές κυβερνήσεις ή από την υποχρεωτική συμμετοχή επενδυτών και καταθετών, το λεγόμενο bail in.

Φέτος τον Απρίλιο, ο συνολικός ισολογισμός του νομισματικού και χρηματοπιστωτικού τομέα στην ευρωζώνη ήταν 26,7 τρισ. Στην Ιρλανδία, οι 10 μεγαλύτερες τράπεζες κατέγραφαν ζημίες που αντιστοιχούσαν στο 10% του συνόλου του τραπεζικού ενεργητικού της χώρας.

Οι συνολικές ζημίες θα είναι μεγαλύτερες. Στην Ελλάδα οι επισφάλειες ανέρχονται στο 24% των συνολικών ενεργητικών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας πρόσφατα οι ζημίες ανέρχονται στο 18,3%.

Στην Ισπανία και την Πορτογαλία, οι αναγνωρισμένες ζημίες ξεπερνούν ήδη το 10% και τα μεγέθη είναι σχεδόν σίγουρα μεγαλύτερα. Ταχύτατα αυξάνονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στην Ιταλία.