Το δύσκολο δρόμο που έχει μπροστά της η ευρωζώνη στην προσπάθεια αντιμετώπισης και διαχείρισης της κρίσης χρέους σκιαγράφησε ο Γ. Άσμουσεν, εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος εκτίμησε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ευρώπη θα διαρκέσει τουλάχιστον μια δεκαετία.

Ο Άσμουσεν επανέλαβε την πάγια άποψη του ότι δεν υπάρχει κρίση του ευρώ, καθώς το ενιαίο νόμισμα παραμένει σταθερό ενώ έσπευσε να σημειώσει πως η Ισπανία έχει κάνει σημαντική πρόοδο και ότι δεν θα πρέπει να εξασθενήσει η δυναμική του συμφώνου σταθερότητας.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ δήλωσε ότι είναι λιγότερο ανοικτός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπογραμμίζοντας πάντως πως στους κόλπους της κεντρικής τράπεζας, έχει ανοίξει η σχετική συζήτηση.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Άσμουσεν είχε απευθύνει προειδοποιήσεις και προς τη Γερμανία, την οποία προειδοποιούσε πως εάν δεν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, δεν αποκλείεται να ξαναγίνει ο ασθενής της Ευρώπης. Ωστόσο, εκτίμησε πως το δεύτερο τρίμηνο του 2013 η γερμανική οικονομία θα ανακάμψει και θα τα πάει καλύτερα.