Τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τις πολλές ενέργειες που πρέπει ακόμα να γίνουν από την πλευρά της κυβέρνησης στο μέλλον, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως αυτή η κυβέρνηση δεν παροχολογεί ούτε δίνει υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, ενώ προανήγγειλε το ενδεχόμενο μείωσης συντελεστών ΦΠΑ και μείωσης φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

«Η ομαλή εκτέλεση του προγράμματος της κυβέρνησης θα μας επιτρέψει σταδιακά, χωρίς να διακινδυνέψουμε την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, να εξετάσουμε την αναθεώρηση ορισμένων φορολογικών συντελεστών. Για παράδειγμα, διερευνούμε το ενδεχόμενο και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσαμε να μειώσουμε το ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες αγαθών ή τους συντελεστές στις μεταβιβάσεις ακινήτων, ώστε να συμβάλλουμε στην ανάταση του νευραλγικού κλάδου των κατασκευών, με μεγάλη προστιθέμενη αξία στη συνολική οικονομία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός σημείωσε ότι έχουμε διανύσει περισσότερο από τα 2/3 της απόστασης όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή και περισσότερο από τα 3/4 της απόστασης όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα.

Έκανε λόγο για την βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, την σταδιακή εξισορρόπηση της οικονομίας αλλά και την αλλαγή στάσης των διεθνών ΜΜΕ που δεν μιλούν για έξοδο από το ευρώ αλλά για έξοδο από την κρίση.

«Ωστόσο, θέλω να τονίσω ότι για την παρούσα κυβέρνηση συνεργασίας, η σταθερότητα δεν σημαίνει στασιμότητα. Το ότι υπάρχουν οι πρώτες θετικές ενδείξεις ανάσχεσης της ύφεσης και της ανεργίας δεν μας κάνει να επαναπαυόμαστε. Η κυβέρνηση προσπαθεί να επισπεύσει την επιστροφή στην αναπτυξιακή πορεία. Κάθε μέρα γίνονται πολλά, αλλά πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

«Η χώρα μας αντιμετώπιζε όχι μόνο με καχυποψία, αλλά πολλές φορές με εχθρότητα την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργικότητα. Πληρώσαμε, όμως, πολύ ακριβά αυτές τις αντιλήψεις και πολιτικές επιλογές. Αυτή όμως η περίοδος της αστάθειας και της ανασφάλειας όμως τελείωσε», είπε, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, «αυτό τεκμηριώνεται από αδιαμφισβήτητα ενθαρρυντικά στοιχεία»:

– Μέχρι προσφάτως το ύψος του spread του δεκαετούς ομόλογου, που στις αρχές του 2012 είχε ξεπεράσει ακόμα και τις 3.500 μονάδες, καθιστούσε την όποια συζήτηση για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές χρήματος, πλήρως ανεδαφική. Τις τελευταίες μέρες το spread κινείται κοντά στις 700 μονάδες, δίνοντάς μας την ευχέρεια να εξετάζουμε την επάνοδο της χώρας μας στις χρηματαγορές, πολύ νωρίτερα από ό,τι υπολογίζαμε αρχικά. Σε αυτό συνηγορεί άλλωστε και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, με σταθερές προοπτικές.

– Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε κατά 0,2% το Μάρτιο, σε ετήσια βάση, δηλαδή έγινε αρνητικός για πρώτη φορά μετά το 1968, ενώ τον Απρίλιο μειώθηκε κατά 0,6% σε ετήσια βάση. Αυτό αφενός αποτελεί ένα θετικό μήνυμα για το πραγματικό εισόδημα του Έλληνα καταναλωτή, αλλά και ένα σοβαρό δείκτη της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.

– Το πρώτο τετράμηνο του έτους, το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 306 εκατ. ευρώ, έναντι 1,7 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012 και στόχου ελλείμματος 3,6 δισ. ευρώ. Μάλιστα το καλύτερο αποτέλεσμα συγκριτικά με το στόχο, όσο προχωρά η εκτέλεση του προϋπολογισμού παγιώνεται, και, τουλάχιστον στο 1ο τετράμηνο του έτους, βελτιώνεται. Η θετική αυτή απόκλιση από το στόχο ήταν 840 εκατ. ευρώ τον πρώτο μήνα του έτους, 1,8 δισ. ευρώ το δίμηνο, 2,9 δισ. ευρώ το τρίμηνο και 3,3 δισ. ευρώ το τετράμηνο. Συνεπώς, η δημοσιονομική πορεία της χώρας μας είναι ικανοποιητική και μας επιτρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι.

– Αλλά και η εξωστρέφεια της χώρας μας, χάρη στη συμβολή μεταξύ άλλων και πολλών μελών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, υπήρξε αξιοσημείωτη. Οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία ήταν αυξημένες κατά 4,1% στο 1ο 3μηνο του 2013, παρόλο που οι οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο συνέβαλαν στην πτώση των εξαγωγών τον Μάρτιο. Ο συνδυασμός της δυναμικής στις εξαγωγές, με την μεγάλη πτώση των εισαγωγών κατά 8,8% στο 1ο 3μηνο του 2013, είναι ενδεικτικό της σταδιακής αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας μας.

– Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή αρχίζει να σταθεροποιείται -και αυτό είναι πολύ σημαντικό- ύστερα από πολλά τρίμηνα μείωσης. Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι βιομηχανικές παραγγελίες εσωτερικού βελτιώνονται. Τα στοιχεία από τις παραγγελίες από την αλλοδαπή αντανακλούν τον ασθενή οικονομικό κύκλο στο εξωτερικό και τις επιπτώσεις των εξελίξεων στην Κύπρο, ωστόσο υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το κλίμα θα βελτιωθεί ταχύτατα.

– Γενικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

– Οι κρατήσεις για τον τουρισμό βρίσκονται σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο. Οι αφίξεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 17 εκ. φέτος, δείχνοντας ότι οι ο κλάδος αυτός μπορεί να συνεισφέρει πολύ περισσότερο στην αύξηση του εθνικού μας προϊόντος.

– Ακόμη και η επιστροφή του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών πάνω από τις 1.000 μονάδες δείχνει ότι η ψυχολογία ακόμη και στην ελληνική κεφαλαιαγορά αλλάζει.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του υπουργού Οικονομικών.