Με ευχαριστίες προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την ανάθεση του υπουργείου Οικονομικών, ξεκίνησε ο Χρήστος Σταϊκούρας την ομιλία του από το βήμα του συνεδρίου του Economist, παρουσιάζοντας παράλληλα τις τέσσερις βασικές προτεραιότητες στην οικονομία και τον τρόπο προώθησης των σχετικών μεταρρυθμίσεων.

«Πριν από λίγες ημέρες, οι πολίτες έδωσαν ισχυρή εντολή διακυβέρνησης της χώρας για τα επόμενα 4 χρόνια στη Νέα Δημοκρατία, με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μου ανέθεσε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Μεγάλη τιμή, αλλά και μεγάλη ευθύνη. Ξεκινώντας, εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι θα εργαστώ έντιμα και σκληρά για να τιμήσω αυτή την εμπιστοσύνη» ανέφερε.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως δεν μηδενίζει το έργο κανενός, ούτε του προκατόχου του, αλλά η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να διορθώσει σφάλματα και παραλείψεις και να επιδιώξει τις μέγιστες δυνατές πολιτικές, κοινωνικές και κοινοβουλευτικές συγκλίσεις και συναινέσεις.

Για την ελληνική οικονομία, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως «έχει ανάγκη από ανάταξη της εθνικής αυτοπεποίθησης, από πολιτική σταθερότητα, από συνθήκες ασφάλειας, από αυξανόμενες βεβαιότητες, από μειούμενους κινδύνους, από αυξανόμενη αξιοπιστία, από αυξανόμενους βαθμούς ελευθερίας, από κλίμα δημιουργίας, από κοινωνική δικαιοσύνη».

Κεντρικός στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε, «είναι η μεγέθυνση της οικονομίας με υψηλότερους ρυθμούς, με υγιή δημόσια οικονομικά, με ευσταθή τραπεζικό τομέα, με εξωστρεφή προσανατολισμό, με συνεχώς αυξανόμενες θέσεις πλήρους απασχόλησης, με δικαιότερη διανομή του παραγόμενου πλούτου, με αλληλεγγύη στους ασθενέστερους».

Περιγράφοντας τις βασικές προτεραιότητες στο πεδίο της οικονομίας, ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για συνεκτικό σχέδιο ενίσχυσης της ποσότητας και βελτίωσης της σύνθεσης και της ποιότητας του πλούτου της χώρας, με επενδυτική πανστρατιά, δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, που θα διασφαλίζει την ατομική ελευθερία και προκοπή, αλλά και τη συλλογική ευημερία. Στόχος είναι, μεταξύ άλλων, όπως είπε, η πλήρης άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, η εξασφάλιση της χρηματοδότησης της χώρας με χαμηλό κόστος δανεισμού από τις αγορές και η ενίσχυση, μέσω της υψηλότερης ανάπτυξης και του χαμηλότερου κόστους δανεισμού, της βιωσιμότητα του χρέους, οδηγώντας στη δυνατότητα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Πρώτη προτεραιότητα του σχεδίου είναι, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, μία εκτεταμένη αλλά συνεκτική φορολογική μεταρρύθμιση, με απώτερο στόχο την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Μεταρρύθμιση η οποία, μεταξύ άλλων, θα απλοποιεί τη φορολογική νομοθεσία και θα προβλέπει μείωση φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Παράλληλα, όπως προανήγγειλε, θα επιδιωχθεί η βελτίωση του πλαισίου ρύθμισης οφειλών στην εφορία, με μείωση του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης, με διεύρυνση της δυνατότητας και των κριτηρίων ρύθμισης οφειλών για τα νομικά πρόσωπα, με μείωση των επιβαρύνσεων των οφειλών που υπάγονται στη ρύθμιση.

Δεύτερη προτεραιότητα του σχεδίου, η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων με φιλο-επενδυτικό και φιλο-εξαγωγικό πρόσημο με απλοποίηση του αδειοδοτικού και γραφειοκρατικού περιβάλλοντος, με απλοποίηση αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, απεμπλοκή εμβληματικών επενδύσεων, όπως είναι το Ελληνικό και με επιχειρήσεις που θα λειτουργούν με υπευθυνότητα, υιοθετώντας βέλτιστες πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης, επιδεικνύοντας αυξημένη εταιρική κοινωνική ευθύνη.

Τρίτη προτεραιότητα του σχεδίου, η τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και τέταρτη η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους πολίτες.