«Έκρηξη» από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ -με πιο αιχμηρούς τους Γ. Φλωρίδη, Κ. Γείτονα και Κ. Καρτάλη- προκάλεσε η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών για την περαίωση των ανέλεγκτων χρήσεων της περιόδου 2000-2009, που παρουσίασε χθες ο Γ. Παπακωνσταντίνου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Δύο ήταν τα βασικά σημεία της κριτικής των κυβερνητικών βουλευτών, που δεν έθεσαν πάντως θέμα καταψήφισης του νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο την προσεχή Δευτέρα και, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, θα ψηφιστεί την προσεχή Πέμπτη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Πρώτον, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος, ότι η κυβέρνηση προχωρεί στην περαίωση λόγω της κατάρρευσης των εισπρακτικών μηχανισμών που έχουν οδηγήσει σε απόκλιση του στόχου για αύξηση των εσόδων.

Δεύτερον, ότι με αυτήν την πρωτοβουλία επιβραβεύει τους φοροφυγάδες, στέλνοντας λάθος μήνυμα στους πολίτες που είναι συνεπείς και έχουν επιβαρυνθεί από τα τελευταία επώδυνα μέτρα του μνημονίου.

Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε τη δήλωση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ότι «τραβάμε μία γραμμή με το παρελθόν» και ότι πρόκειται για «μία νέα αρχή».

Τον χορό της σκληρής κριτικής άνοιξε πρώτος ο Γ. Φλωρίδης, ο οποίος τόνισε ότι στην πραγματικότητα «παίρνουν βραβείο όσοι έκλεψαν το κράτος» και χαρακτήρισε «εξαιρετικά κακή» αυτήν την πρακτική.

«Η ρύθμιση πιστοποιεί δυστυχώς ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Τώρα φαίνεται ότι τα μέτρα δεν αποδίδουν. Και εμείς που στηρίζουμε αυτήν την προσπάθεια, θα επιθυμούσαμε να είστε πιο αποτελεσματικοί, οργανωμένοι και συντονισμένοι στην επίτευξη των στόχων», είπε με αιχμηρό τρόπο και συνέχισε: «Οι διαλυμένες υπηρεσίες του υπουργείου έχουν αποσυντεθεί τελείως.

Για το ότι δεν συγκροτήθηκαν υπηρεσίες έναν χρόνο δεν φταίει γι’ αυτό ούτε η τρόικα, ούτε η Βουλή, ούτε ο λαός. Εχουμε απαίτηση παραγωγής καλύτερων αποτελεσμάτων».

Τη σκυτάλη της κριτικής πήρε αμέσως μετά ο Κ. Γείτονας, ο οποίος δήλωσε πως «δεν είναι δίκαιη μια πολιτική που επιβραβεύει τον φοροφυγά», διευκρινίζοντας ότι στηρίζει τη ρύθμιση ως «αναγκαίο κακό».

«Δεν είναι θετικό το μήνυμα. Η περαίωση είναι μία απολύτως ατελής διαδικασία. Δεν πρέπει να υπάρχει αμνηστία στους λήπτες εικονικών στοιχείων», ανέφερε ο Κ. Καρτάλης, ο οποίος εξέφρασε ενστάσεις ότι «δεν μπορεί να επιβραβεύεται μία άρρωστη και φαύλη φορολογική σχέση».

Ζήτησε, ακόμη, από την κυβέρνηση να μην προκαλέσει την κοινοβουλευτική ευπείθεια των βουλευτών, φέρνοντας στο μέλλον ακόμη μία περαίωση για τα αυθαίρετα.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επέλεξε να σηκώσει το γάντι, λέγοντας: «Δεν το δέχομαι, κύριε Φλωρίδη, ότι υπάρχει διάλυση του εισπρακτικού μηχανισμού. Πότε άλλοτε το ΣΔΟΕ είχε την παρουσία που έχει σήμερα;». Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι «όσοι κάνουν προβολές στο μέλλον θα εκπλαγούν για το πού θα κλείσουν τα έσοδα στο τέλος του χρόνου».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι τα μέτρα αποδίδουν και από την πλευρά των εσόδων και από την πλευρά των δαπανών. Επιπλέον, εξήγησε ότι το ζήτημα των εσόδων «δεν είναι η πραγματική δικαιολογητική βάση για την περαίωση, αλλά η αλλαγή του φορολογικού συστήματος».

Ηπιότερους τόνους χρησιμοποίησαν οι Στ. Κουτμερίδης, Κατερίνα Μπατζελή και Χρ. Μαγκούφης. Ο τελευταίος μάλιστα παρατήρησε ότι «οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είμαστε σε σχιζοφρενική κατάσταση, άλλα πιστεύουμε και άλλα κάνουμε».

Από την πλευρά της ΝΔ, ο Ν. Λέγκας θύμισε ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου μιλούσε για αποτυχία της ΝΔ και εκβιαστικό χαράτσι όταν πήρε ανάλογη πρωτοβουλία στο παρελθόν. Από το ΚΚΕ, η Βέρα Νικολαΐδου συνέστησε στην κυβέρνηση «να είναι ανήσυχη, γιατί ο κόσμος θα ξεσηκωθεί». «Αν δεν ομονοήσουν στο ΠΑΣΟΚ, τότε πώς μπορεί να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση», σχολίασε ο Κ. Αϊβαλιώτης (ΛΑΟΣ), ενώ ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ) χαρακτήρισε «σκάνδαλο» την περαίωση και κάλεσε την κυβέρνηση να την αποσύρει.