«Δίσεκτο» θα είναι και το 2013 για τους φορολογουμένους. Το νέο έτος φέρνει έξτρα φόρους καθώς με την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου αυξάνονται κατακόρυφα οι επιβαρύνσεις για τη συντριπτική πλειονότητα μισθωτών, συνταξιούχων, ελεύθερων επαγγελματιών και ιδιοκτητών ακινήτων που έχουν εισοδήματα από ενοίκια.

Επιπλέον το μέτρο των αποδείξεων γίνεται εξαιρετικά αυστηρό με «πέναλτι» φόρου 22%, καταργούνται οι περισσότερες και κυριότερες φοροαπαλλαγές και αυξάνεται ο φόρος στους τόκους των καταθέσεων.

Είναι τόσο μεγάλο το εύρος των παρεμβάσεων που στελέχη φοροτεχνικών γραφείων εκτιμούν πως με τις νέες ρυθμίσεις παραπάνω φόρους θα πληρώσουν οι εννέα στους δέκα φορολογουμένους.

Το συμπέρασμα αυτό ενισχύεται και από τον δημοσιονομικό στόχο που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο. Ευελπιστεί να εισπράξει επιπλέον φόρους της τάξης των 2,3 δισ. ευρώ από την εφαρμογή του νέου φορολογικού πλαισίου κατά τη διάρκεια του 2013 και του 2014.

Όπως αναφέρει το Έθνος, τα βάρη κατανέμονται ως εξής:

– Μισθωτοί και συνταξιούχοι με παιδιά είναι τα πρώτα θύματα της φορολογικής κλίμακας, καθώς οι επιβαρύνσεις που θα γίνουν άμεσα ορατές λόγω παρακράτησης αφορούν όσους έχουν ετήσιο εισόδημα υψηλότερο των 12.000 ευρώ.
– Τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων τα οποία προέρχονται από ατομικές επιχειρήσεις ή από ελεύθερα επαγγέλματα θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ και μέχρι το επίπεδο των 50.000 ευρώ με συντελεστή 26% και πάνω από το επίπεδο των 50.000 ευρώ με 33%.
– Από το πρώτο ευρώ θα φορολογούνται αυτοτελώς τα εισοδήματα από ενοίκια.
– Το τέλος επιτηδεύματος αυξάνεται ως και 100% αναδρομικά για τη χρήση του 2012.
– Οι φοροαπαλλαγές καταργούνται και διατηρείται η έκπτωση φόρου 10% για ιατρικά έξοδα και νοσήλια.
– Το μέτρο των αποδείξεων γίνεται πιο αυστηρό καθώς αυξάνεται από 10% σε 22% το πέναλτι φόρου.
– Αυξάνεται η φορολογία κερδών των ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών.
– Αυξάνεται από το 10% στο 15% ο φόρος επί των τόκων των καταθέσεων.
– Επανέρχεται ο φόρος πολυτελείας για αυτοκίνητα άνω των 1.929 κυβικών, σκάφη αναψυχής άνω των 6 μέτρων, πισίνες και αεροσκάφη.