Φωτιές άναψε στην Κύπρο συνέντευξη του ευρωπαίου αξιωματούχου Τόμας Βίζερ στην κυπριακή εφημερίδα «Καθημερινή».

Όπως αναφέρουν «τα ΝΕΑ» σε δημοσίευμά τους, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Eurogroup και της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης δηλώνει ότι η Κύπρος έχασε προς το παρόν το τρένο για την υπογραφή του Μνημονίου, κάτι το οποίο εκτιμά ότι θα γίνει πλέον στις 12 Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.

Ο κ. Βίζερ κατηγορεί ευθέως την κυπριακή κυβέρνηση για κωλυσιεργία και έλλειψη πολιτικής βούλησης, εξαιτίας των οποίων προέκυψε η καθυστέρηση. Η Λευκωσία ποντάριζε ότι θα εντασσόταν σε ενιαίο πακέτο διευθέτησης με τη χώρα μας, παρότι η Ευρωπαϊκή Ενωση χτυπούσε συνεχώς το καμπανάκι και την προειδοποιούσε ότι καθυστερεί.

Ο κ. Βίζερ εμφανίστηκε επίσης ανήσυχος για το θέμα της βιωσιμότητας του κυπριακού χρέους και διατύπωσε την άποψη ότι για να λυθεί θα έπρεπε να δρομολογηθούν εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, παρότι η κυβέρνηση της Κύπρου διαφώνησε με αυτή την προοπτική, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις ενός από τα κορυφαία στελέχη του Eurogroup προκάλεσαν τις έντονες επικρίσεις της αντιπολίτευσης προς την κυπριακή κυβέρνηση. Το κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού θεωρεί ότι ο Τόμας Βίζελ επιβεβαίωσε την αναποφασιστικότητα, την ατολμία και την ευθυνοφοβία της κυβέρνησης Χριστόφια εξαιτίας των οποίων έχει συρρικνωθεί σοβαρά, σύμφωνα με το ΔΗΣΥ, το βιοτικό επίπεδο του κυπριακού λαού. Θέση στο πρόβλημα του χρέους της Κύπρου έλαβε και ο Βλαντίμιρ Πούτιν στις Βρυξέλλες κατά τη λήξη της συνόδου Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ρωσίας.

Ο ρώσος Πρόεδρος πέταξε το μπαλάκι στην ΕΕ τονίζοντας ότι εναπόκειται στους ευρωπαίους εταίρους να βρουν λύση στο πρόβλημα ενός μέλους της Ενωσης. «Εμείς δεν παρεμβαίνουμε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Βλ. Πούτιν, αφήνοντας όμως ανοιχτό ένα παραθυράκι για το μέλλον εφόσον δεν βρεθεί τελικά ικανοποιητική λύση. Παραδοσιακά η Ρωσία διατηρεί στενούς οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τη Λευκωσία, στην οποία είχε χορηγήσει πέρυσι δάνειο 2,5 δισ. ευρώ, δεν απεδέχθη όμως αίτημα της Κύπρου τον προηγούμενο Αύγουστο για τη χορήγηση πρόσθετου ποσού 5 δισ. ευρώ.

Το μέλος του διευθυντηρίου της ΕΚΤ, Γιοργκ Ασμουσεν σε δηλώσεις του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Γερμανίας ARD χαρακτήρισε ασαφείς τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου και της πρότεινε να προσπαθήσει να τις καλύψει και μέσω συμφωνιών με άλλα κράτη.

Εκτίμησε επίσης ότι η Κύπρος οφείλει να υιοθετήσει ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης ανάλογο με το ελληνικό, κάτι που ζήτησε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, χαρακτηρίζοντας αναγκαίο «έναν προϋπολογισμό περικοπών» και την εφαρμογή «πραγματικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».