Στη δημοσιότητα δόθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης στην ιστοσελίδα της Κομισιόν το κείμενο του συμπληρωματικού μνημονίου κατανόησης.

Πρόκειται για ένα κείμενο στο οποίο περιγράφονται μεταξύ άλλων οι υποχρεώσεις της Ελλάδας σε τομείς όπως η δημοσιονομική πολιτική, η φορολογία, η φοροδιαφυγή, αλλά και η διαχείριση των δημοσίων οικονομικών.

Ειδικότερα, οι πολιτικές που προβλέπονται στο μνημόνιο στηρίζονται σε τέσσερις πυλώνες, οι οποίοι είναι η αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας, η διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας, η ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και επενδύσεις, και ένα σύγχρονο κράτος.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα καλείται να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% μέχρι το 2022, ενώ δεσμεύεται για διαρκή εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων για πολλά χρόνια με τη συνδρομή της τεχνικής βοήθειας από τους θεσμούς. Επίσης, η διατηρείται η ρήτρα που δίνει στο ΔΝΤ το δικαίωμα να φέρει έναν χρόνο νωρίτερα, δηλαδή το 2019, τη μείωση του αφορολόγητου.

Ειδικότερα, στα κρίσιμα μέτωπα αφορολογήτου και συντάξεων, οι περικοπές στις συντάξεις είναι έτοιμες για το 2019, ενώ για το αφορολόγητο το χρονικό σημείο νέας περικοπής έως και τα 5.700 ευρώ είναι ανοιχτό.

«Οι αρχές, ως προαπαιτούμενο, θα φέρουν μπροστά την εφαρμογή των μέτρων για τη φορολογία εισοδήματος από το 2019, εάν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος, θεωρήσουν στη βάση διαφανούς εκτίμησης , ότι μια εμπροσθοβαρής εφαρμογή είναι απαραίτητη προκειμένου να επιτευχθεί ο συμφωνημένος στόχος πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019, ο οποίος πρέπει να επιτευχθεί χωρίς επιβλαβή για την ανάπτυξη μέτρα και εάν χρειαστεί θα νομοθετήσουν σε συμφωνία με τους θεσμούς, ώστε να διασφαλίσουν την ακριβή επίτευξη του στόχου, με έναν τρόπο ο οποίος να είναι θετικός για την ανάπτυξη» αναφέρεται.

Όσον αφορά στις συντάξεις γίνεται αναφορά στις προνομοθετημένες περικοπές οι οποίες πρόκειται να εφαρμοστούν από το 2019 οδηγώντας σε εξοικονομήσεις 1% του ΑΕΠ την περίοδο 2019-2022. Επιπλέον 1% του ΑΕΠ προβλέπεται να αποφέρει η επίσης προνομοθετημένη μείωση του αφορολογήτου έως και τα 5.700 ευρώ.