Πριν ακόμα οι συζητήσεις της τέταρτης αξιολόγησης μπουν στα βαθιά , η κυβέρνηση βρίσκεται για άλλη μια φορά αντιμέτωπη με τον κίνδυνο νέων καθυστερήσεων στην έγκαιρη ολοκλήρωση του προγράμματος βρίσκεται και πάλι η κυβέρνηση. Στο τέλος της διαδρομής δεν αποκλείεται να προκύψει τεχνική παράταση του τρίτου Μνημονίου, εφόσον βέβαια ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση καλείται να δώσει αγώνα δρόμου καθώς Αθήνα και Βρυξέλλες αφήνουν τώρα ανοικτό και το ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθεί η συμφωνία ως το Eurogroup του Λουξεμβούργου της 21ης Ιουνίου, αλλά να μετατεθεί για το τελευταίο Eurogroup πριν τις θερινές διακοπές, τον Ιούλιο.

Χθες το απόγευμα, στον έκτο όροφο του υπουργείου Οικονομικών οι εμπλεκόμενοι με την τέταρτη αξιολόγηση κυβερνητικοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Δημήτρης Λιάκος και Δ. Παπαγιαννάκος, συζήτησαν μέσω τηλεδιάσκεψης με τους εκπροσώπους των δανειστών την πρόοδο και τα αγκάθια στο δρόμο της τέταρτης αξιολόγησης. Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, αναγνώριζε στη συνέχεια «τεχνικές δυσκολίες» ιδίως στα θέματα που σχετίζονται με τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις και το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ, εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία. «Είναι ένα δύσκολο σημείο που έχει πολλά τεχνικά θέματα» είπε ερωτηθείς σχετικά με ενδεχόμενες καθυστερήσεις προσθέτοντας πως «δεν νομίζω ότι δεν θα προλάβουμε μέχρι τον Ιούνιο».

Στην πράξη πάντως, πηγή ανησυχίας δεν είναι μόνον η ΔΕΗ, αλλά και άλλα 75 εκκρεμή ζητήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης, στην τηλεδιάσκεψη που έγινε χθες διαπιστώθηκε έχουν ολοκληρωθεί μόλις τα 12.

Με φόντο τις καθυστερήσεις, τα σενάρια παράτασης του προγράμματος τα οποία διακινούνται από πηγές των δανειστών τις τελευταίες ημέρες δεν είναι καθόλου τυχαία. Εντάσσονται στο πλαίσιο άσκησης πιέσεων στην κυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των 88 προαπαιτούμενων. Εκτός από τις αποκρατικοποιήσεις ψηλά στη λίστα του ενδιαφέροντος των δανειστών βρίσκονται οι τοποθετήσεις μόνιμων γενικών γραμματέων στο δημόσιο αλλά και οι αλλαγές σε αντικειμενικές αξίες και ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές «αν δεν υπάρξει Staff Level Agreement τον Μάιο όπως ήταν το αρχικό πλάνο και μεταφερθεί για τον Ιούνιο , δεν αποκλείεται να χρειαστεί περισσότερος χρόνος».

Ωστόσο και ο Επίτροπος Μοσκοβισί, απαντώντας στις ανησυχίες του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κυρίου Δημήτρη Παπαδημούλη ότι «στο παρελθόν είχαμε καθυστερήσεις, που προκλήθηκαν από ενστάσεις του ΔΝΤ και ζημίωσαν την οικονομία και τον λαό της Ελλάδας, και οι καθυστερήσεις είναι γενικά επιζήμιες», άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο παραβίασης των χρονοδιαγραμμάτων λέγοντας: «για να ολοκληρωθεί εγκαίρως το πρόγραμμα, οι αποφάσεις θα ληφθούν θεωρητικά στις 21 Ιουνίου στο Eurogroup, ή ίσως λίγο αργότερα.

Την ίδια ώρα, τα μηνύματα γίνονται ολοένα και περισσότερο «καθαρά», όσον αφορά τις νέες δεσμεύσεις τις οποίες θα κληθεί να αναλάβει η κυβέρνηση αναφορικά με την μεταμνημονιακή περίοδο. Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο δήλωσε χθες (στον Σκάι) ότι ο μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους ο οποίος συζητείται «θα παρακολουθεί τις συνθήκες της ελληνικής οικονομίας και την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της ως προϋπόθεση για την αποπληρωμή του χρέους». Ο μηχανισμός αυτός, πρόσθεσε « θα πρέπει να ενσωματωθεί στη γενικότερη εποπτεία που θα υπάρχει».