Η εφαρμογή ενός φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, του αποκαλούμενου «φόρου Τόμπιν», θα επέτρεπε να μειωθεί κατά 50% η συμβολή των κρατών στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστήριξε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές θα μπορούσε να μειώσει τη συμβολή των χωρών-μελών (της Ευρωπαϊκής Ένωσης) κατά 50%. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν πρόσθετοι πόροι από τους οικονομικούς τομείς αντί για τους εθνικούς προϋπολογισμούς», είπε ο Μπαρόζο μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Για τον υπό μελέτη προϋπολογισμό της των ετών 2014-20 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιθυμούσε να έχει πρόσβαση σε ένα φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών αλλά και να τροποποιηθεί ο ευρωπαϊκός φόρος προστιθέμενης αξίας, υπενθύμισε ο Μπαρόζο.

Η βασική ιδέα είναι τα δύο τρίτα του ποσού που θα συγκεντρώνεται από το φόρο των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών να πηγαίνουν στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το υπόλοιπο ένα τρίτο στους εθνικούς προϋπολογισμούς, είπε ο Επίτροπος Προϋπολογισμού Γιάνους Λεβαντόφσκι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, ο φόρος αυτός θα μπορούσε να αποφέρει 80 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020, εκ των οποίων τα δύο τρίτα, δηλαδή 54 δισ. ευρώ, θα πήγαιναν στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

«Πρόκειται για εξαιρετικά λεπτές διαπραγματεύσεις. Μας χρειάζεται θάρρος για να μεταρρυθμίσουμε ένα σύστημα τόσο περίπλοκο», παραδέχτηκε ο Μπαρόζο αναφερόμενος στη σύνταξη του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Η Επιτροπή τάσσεται υπέρ της επιβολής του φόρου αυτού στην ΕΕ, όμως δεν έχουν αντιδράσει θετικά όλες οι χώρες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Γαλλία, στηρίζουν μέχρι στιγμής το σχέδιο αυτό.