Προς ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό και οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Στο τέλος της περσινής χρονιάς 12 επιχειρήσεις ρύθμισαν επιτυχώς τα χρέη τους


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
12:36
16/01/2018
Προς ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό και οι ελεύθεροι επαγγελματίες
1
loading

Να ενταχθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με οφειλές έως 50.000 ευρώ στον μηχανισμό εξωδικαστικού συμβιβασμού από τον επόμενο μήνα είναι ο στόχος της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Οι συγκεκριμένοι είχαν πριν από έναν χρόνο εξαιρεθεί από τη διαδικασία.

«Το πρώτο βήμα είναι να εντάξουμε τους ελεύθερους επαγγελματίες» επισημαίνει στο ΑΜΠΕ ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης, γνωστοποιώντας πως εκδόθηκαν οι υπουργικές αποφάσεις μέσα στην περίοδο των γιορτών.

Η Ειδική Γραμματεία στοχεύει «μέχρι την 1η Φεβρουαρίου η πλατφόρμα να δέχεται και αυτούς (σ.σ τους επαγγελματίες) και να μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία». Στη συνέχεια, οι επαγγελματίες θα μπορούν να απευθυνθούν στις τράπεζες και να ρυθμίσουν τις υπόλοιπες οφειλές τους.

Επιδίωξη της Ειδικής Γραμματείας είναι σε τελική φάση να ενταχθεί το σύνολο των οφειλετών, καθώς σήμερα η νομοθεσία καλύπτει όσους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν ύψος οφειλών προς το Δημόσιο μέχρι και 50.000 ευρώ, «κάτι που αφορά πάνω από το 90%». Στρατηγικά, τονίζει ο κ. Κουρμούσης, υπάρχει η βούληση μέσα στο επόμενο τρίμηνο να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, ώστε «να ενταχθεί και το υπόλοιπο περίπου 10%, που θα απολαμβάνει τα ίδια οφέλη ρυθμίσεων», ενώ απώτερος στόχος είναι «κάθε Έλληνας, είτε πολίτης είτε επιχείρηση να μπορεί να ρυθμίσει τα χρέη του εξωδικαστικά και με μια ρύθμιση που αναφέρει πως "πληρώνεις μόνο αυτό που μπορείς"» καταλήγει.

Σε ό,τι αφορά τέλος τα συσσωρευμένα στατιστικά στοιχεία από την πρώτη περίοδο λειτουργίας του μηχανισμού, προκύπτει πως η μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων που σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε μια ρύθμιση των οφειλών τους μέσα από την ειδική πλατφόρμα κινείται σε συγκεκριμένο πλαίσιο. «Πάνω από τις μισές επιχειρήσεις» οφείλουν ποσά που δεν ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ, αναφέρει ο κ. Κουρμούσης, ενώ στατιστικά, η αμέσως επόμενη κατηγορία όσων αναζητούν πληροφορίες για να μειώσουν τις οφειλές τους αφορά εταιρείες που χρωστούν «από 50.000 έως περίπου 300.000 ευρώ» με πολύ μικρό ποσοστό να έχουν οφειλές άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ και να επιθυμούν να συμμετέχουν στη διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα του 2017 κι έπειτα από διάστημα περίπου τεσσάρων μηνών λειτουργίας της πλατφόρμας, σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση «έγιναν περί τις 14.500 αιτήσεις σε διάφορα στάδια» και ταυτόχρονα «στο τέλος του έτους 12 επιχειρήσεις ολοκλήρωσαν επιτυχώς τη διαδικασία και ρύθμισαν επιτυχώς τα χρέη τους».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Mg1

    Να δούμε πότε θα πάνε οι κυβερνώντες στο ... εσωδικαστικό μηχανισμό για όλα αυτά τα αίσχη που με ψέματα μας ...φόρτωσαν! Θα λογοδοτήσουν ποτέ;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει