H καταστροφή του ευρώ θα σημαίνει καταστροφή και της Ευρώπης, όπως και η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή είναι ένα «ανόητο όνειρο», επεσήμανε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας και πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Μπερνάρ Κουσνέρ.

Μιλώντας στην πρώτη εκδήλωση, που διοργάνωσε το Harvard Club of Cyprus, στη Λευκωσία, με τη στήριξη της Τράπεζας Κύπρου με θέμα: «Τα στρατηγικά συμφέροντα της Ευρώπης στην Ανατολική Μεσόγειο. Το φυσικό αέριο και η Αραβική Άνοιξη», ο κ. Κουσνέρ διετύπωσε την εκτίμηση ότι η πιθανότητα εξεύρεσης υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ δεν αποτελεί μόνο οικονομική, αλλά και πολιτική ευκαιρία για διευθέτηση των προβλημάτων που υπάρχουν.

«Αυτό δεν είναι πρόβλημα. Αυτή είναι μια ευκαιρία για σας. Μια καλή ευκαιρία για να δράσετε, μια καλή ευκαιρία για να προσπαθήστε και να επιμείνετε να επιλύσετε όλα τα προβλήματα», ανέφερε ο κ. Κουσνέρ.

Υπέδειξε ότι πρέπει να βρεθεί γύρω από αυτό τον πλούτο ένα νέο είδος διαλόγου, ένα νέο είδος διαμοιρασμού αυτού που θα είναι ένας ευρωπαϊκός, κυπριακός θησαυρός. Επίσης, πρόσθεσε πως η Κύπρος πρέπει να υποβάλει προτάσεις, με τη στήριξη της Ευρώπης, να υποβληθεί μια συγκεκριμένη προοπτική για όλη την περιοχή, ενώ σημείωσε πως «η Τουρκία είναι μια μεγάλη πολιτικά σημαντική χώρα, χωρίς ωστόσο οποιουσδήποτε φυσικούς πόρους όσον αφορά το αέριο και το πετρέλαιο».

Επεσήμανε πως αυτή τη στιγμή η Ευρώπη εξαρτάται πλήρως από το ρωσικό αέριο, εκτός από τη Γαλλία, όπου το 70% του αερίου έρχεται από την Αλγερία. Η Ευρώπη θα σας βοηθήσει και θα επωφεληθεί από αυτή την ανακάλυψη, υπέδειξε.

Είπε εξάλλου πως η Κύπρος έχει τώρα καλύτερες σχέσεις με το Ισραήλ, και πως αυτή είναι ακόμη μια ευκαιρία η Κύπρος να παίξει το ρόλο της στην υποβοήθηση της προοπτικής της ειρήνης στην περιοχή.
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Κουσνέρ διερωτήθηκε «γιατί να μην μπορέσει να υπάρξει ένας αγωγός φυσικού αερίου από την Κύπρο προς την Τουρκία, την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη». Υπέδειξε ωστόσο πως η Τουρκία δεν είναι ένας εύκολος εταίρος, σημειώνοντας ωστόσο πως υπάρχει τώρα ένας εξαιρετικός λόγος για να υπάρξει πολιτικός διάλογος και μια εξαιρετική ευκαιρία για το λαό. Επίσης, επεσήμανε πως υπάρχουν διαφορετικές ιδέες μεταξύ των 17 μελών της Ευρωζώνης για την αναγκαία στρατηγικής της Κεντρικής Τράπεζας και τα ευρωομόλογα.

Τέλος, εκτίμησε πως «στο τέλος της ημέρας η Ευρώπη θα οδηγηθεί σε ένα νέο είδος διακυβέρνησης που δεν μπορεί να γνωρίζει, αν θα είναι ένα είδος ομοσπονδίας ή συνομοσπονδίας».