Σε εξέλιξη είναι η συζήτηση για την δημιουργία μηχανισμού που θα εξετάζει επιχειρηματικά «κόκκινα δάνεια» σε περιπτώσεις οφειλών προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικούς φορείς, ενώ είναι ήδη σε ισχύ σειρά δικλίδων ασφαλείας για δανειολήπτες, τόσο από τράπεζες όσο και από fund, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο ανέφερε:

«Για τις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων έχει ψηφιστεί ολόκληρο το πλαίσιο και απομένει μόνο ένα θέμα για την εξωδικαστική ρύθμιση επιχειρηματικών δανείων, σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν ταυτόχρονες οφειλές σε τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς, που θα ολοκληρωθεί με την δεύτερη αξιολόγηση.

Η συζήτηση που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή διερευνά τη δημιουργία ενός μηχανισμού προσφυγής είτε από τον δανειοδότη είτε από τον δανειολήπτη είτε από άλλη πλευρά.Μία επιτροπή θα αναθέτει σε αυτή την περίπτωση την σύνταξη μίας μελέτης βιωσιμότητας και θα αναζητά τον βέλτιστο τρόπο για την διευθέτηση των χρεών προς πάσα κατεύθυνση».

Ο κ.Σταθάκης τόνισε ότι υπάρχουν ήδη τρεις ασφαλιστικές δικλίδες για τα «κόκκινα δάνεια»:

  • η νομοθεσία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που ισχύει μέχρι τις αρχές του 2018
  • ο κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών που με σαφήνεια δεσμεύει τις τράπεζες να επανεξετάσουν τα δάνεια με βάση τις ελάχιστες δαπάνες
  • διαβίωσης και ένα ελάχιστο εισόδημα που σήμερα προσδιορίζεται στα 1.100 ευρώ για ένα τετραμελές νοικοκυριό. Πρακτικά, οι τράπεζες ωθούνται
  • να ξανακοιτάξουν την δυνατότητα αποπληρωμής με πραγματικά δεδομένα.
  • η εφαρμογή της ίδιας νομοθεσίας και από τα fund που θα αποκτήσουν χαρτοφυλάκια με κόκκινα δάνεια, καθώς δεν υπάρχει ιδιαίτερη μεταχείριση και ισχύει όλο το προστατευτικό πλαίσιο

Ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε και στην εισροή κοινοτικών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και της κυβέρνησης.

«Για τα προγράμματα που εξαγγέλθηκαν τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο τα χρήματα θα αρχίσουν να μπαίνουν στα τέλη του Σεπτεμβρίου και η απορρόφησή τους αναμένεται να γίνει εντός του τέταρτου τριμήνου φέτος. Για τα προγράμματα που θα προκηρυχθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, το αντίστοιχο χρονικό ορόσημο προσδιορίζεται για το πρώτο τρίμηνο του 2017», ανέφερε.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε και στην ΔΕΘ λέγοντας πως «η κυβέρνηση θα παρουσιάσει, έναν πλήρη απολογισμό των πολιτικών της επιλογών και των αποτελεσμάτων τους, τόσο στην οικονομία αλλά σε όλο το φάσμα του έργου, από την συμφωνία του περασμένου Ιουλίου μέχρι την πρώτη αξιολόγηση και την επερχόμενη δεύτερη αξιολόγηση. Έχει τη δυνατότητα να κάνει έναν καλό απολογισμό, με τα οικονομικά της χώρας να σταθεροποιούνται και να έχουμε ισχυρά στοιχεία για επιστροφή στην ανάπτυξη. Παράλληλα, να επιδείξει ποια είναι η αναπτυξιακή στρατηγική πάνω στην οποία δουλεύει και ποια είναι τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της».

Ο υπουργός Οικονομίας αναφερόμενος στην πρόσφατη διαδικασία αδειοδότησης για τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, επανέλαβε ότι «η Ελλάδα ήταν η μόνη χωρίς διαγωνισμούς για θέματα δημοσίου συμφέροντος, είτε τις συχνότητες είτε τις εταιρείες στοιχήματος είτε άλλα. Παντού αλλού αποτελούν προϊόν διαγωνισμών με όφελος για το Δημόσιο. Η αντιπολίτευση είναι πολύ αδύναμη σε αυτό το θέμα, δεν έκανε τίποτε επί 25 χρόνια, αυτή η κυβέρνηση έκανε σε ένα χρόνο αυτό που είχε υποσχεθεί. Δεν μπορώ να σκεφτώ μία θεμελίωση της κριτικής με βάση τα δεδομένα».