Παρόλο που η γαλλική κυβέρνηση αρνείται επισήμως σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας των γαλλικών τραπεζών στην πραγματικότητα τίποτα δεν αποκλείεται.

«Είναι οι αγορές εκείνες οι οποίες θα καθορίσουν το ρυθμό μίας ενδεχόμενης επιχείρησης» προς αυτήν την κατεύθυνση, αναφέρει πρόσωπο από το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου που δεν κατονομάζεται.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Monde, σύμβουλος του Νικολά Σαρκοζί αναφέρει ότι «επρόκειτο για διερευνητικές συζητήσεις».

Πλέον η ιδέα είναι να ενεργήσουν όταν θα έχει καταλαγιάσει η ένταση και σε ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον γεγονός που προϋποθέτει την εφαρμογή του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας και ενίσχυσης του FESF ενώ «καθοριστικής σημασίας» κρίνεται και η ψήφισή του από την Bundestag στις 29 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα βρίσκεται υπό εξέταση μία γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία και δεν αποκλείεται οι Ευρωπαίοι να ανακοινώσουν σχέδια ενίσχυσης των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών τους ταυτόχρονα, όπως έγινε το 2008.

«Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να ενεργήσουν, εφόσον χρειαστεί» σημειώνει πρόσωπο από το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου. Απομένει να βρεθούν τα κατάλληλα εργαλεία σημειώνει το δημοσίευμα εξετάζοντας τί θα μπορούσε να γίνει.

Εάν δεν επαρκέσει η αύξηση ιδίων κεφαλαίων της BNP Paribas και της Société Générale θα χρειαζόταν μία «εξωτερική παρέμβαση» πιθανότατα μέσω του FESF. Το FESF πέρα από την αναδιάρθρωση κεφαλαίων των ελληνικών και πορτογαλικών τραπεζών θα μπορούσε επίσης να φανεί χρήσιμο και σε άλλες χώρες.

Ένα δεύτερο ενδεχόμενο θα μπορούσε να είναι η ενίσχυση μέσω θεσμικών επενδύσεων. Ένα τρίτο στοιχείο θα μπορούσε να είναι η εισαγωγή στο κεφάλαιο των τραπεζών ιδιωτικών ή ξένων επενδυτών όπως για παράδειγμα από την πλευρά του Κατάρ.

Ως εκ τούτου, προσανατολιζόμαστε πιθανότατα προς λύσεις «à la carte» οι οποίες θα ανακοινωθούν ταυτόχρονα –καταλήγει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.