Τη σύσταση νέου Ταμείου Εγγυήσεων στην Ελλάδα, το οποίο θα στηρίζει επενδύσεις ικανές να «τραβήξουν» τη χώρα από την κρίση, πρότεινε σήμερα, μιλώντας στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), στη Θεσσαλονίκη, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Πλούταρχος Σακελλάρης. Κάλεσε δε την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία και μάλιστα άμεσα.

Εμμέσως πλην σαφώς, ο κ.Σακελλάρης σύνδεσε τη δημιουργία του Ταμείου με τη διατήρηση του ύψους των χορηγήσεων της ΕΤΕπ προς τη χώρα μας, διαμηνύοντας ότι η ίδρυσή του «θα επιτρέψει στην ΕΤΕπ να διατηρήσει τις χορηγήσεις της στην Ελλάδα την επόμενη τετραετία στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη, περίπου στα 7 δισ. ευρώ συνολικά. Το σίγουρο είναι ότι, χωρίς εργαλεία όπως αυτό, η χρηματοδότηση θα είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή που είχαμε την προηγούμενη τετραετία».

Ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, ο οποίος επισήμανε στην ομιλία του ότι η συνεργασία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο είναι καλή, σημείωσε, ο χρόνος έχει μεγάλη σημασία, γι’ αυτό οι όποιες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης πρέπει να είναι άμεσες: «αν και η ΕΤΕπ μπορεί να συμβάλλει τόσο στη συγκρότηση του Ταμείου, όσο και στη διευκόλυνση της ανάληψης κοινής πρωτοβουλίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πρωτοβουλία πρέπει να προέλθει από την ελληνική κυβέρνηση. […]Το χρονοδιάγραμμα έχει όμως μεγάλη σημασία για να μπορέσει να ανακοπεί η κρίση και να στηριχθεί έγκαιρα η ανάκαμψη».

Σημείωσε ότι το ταμείο μπορεί να χρηματοδοτηθεί με ένα μέρος των κεφαλαίων, που διατίθενται στην Ελλάδα από τα διαρθρωτικά ταμεία, το οποίο κινδυνεύει να χαθεί, αν δεν υλοποιηθούν τα έργα άμεσα.

«Τα κεφάλαια που θα τοποθετηθούν στο Ταμείο αυτό θα αποτελούν άμεση απορρόφηση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων και θα αρχίσουν να αποφέρουν τόκους προς όφελος της Ελληνικής Δημοκρατίας. […] Οι προμήθειες των εγγυήσεων θα αποτελούν μία επιπλέον πηγή εσόδων του», διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι οι εγγυήσεις του ταμείου θα χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση επενδύσεων από το δημόσιο, επιχειρήσεις, οργανισμούς κοινής ωφελείας, αλλά και για έργα που πραγματοποιούνται με συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα ή με το σύστημα της παραχώρησης.

Το προτεινόμενο ταμείο θα έχει ανακυκλούμενο χαρακτήρα. Με άλλα λόγια, τα κεφάλαια που θα έχουν δεσμευθεί για την εγγυητική κάλυψη μιας επένδυσης θα αποδεσμεύονται με την αποπληρωμή του δανείου, και θα επαναχρησιμοποιούνται για την εγγύηση νέων έργων.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση χρησιμοποίησης πόρων των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως ισχύει και για κάθε άλλη αλλαγή στους κανονισμούς που αφορούν τους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ.

Στο μεταξύ, στον κατάλογο των επενδύσεων, που εξετάζονται από την ΕΤΕπ προς χρηματοδότηση στην Ελλάδα, περιλαμβάνονται -σύμφωνα με τον κ.Σακελλάρη- πρόσθετα έργα του μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο αυτοκινητόδρομος Θεσσαλονίκης-Προμαχώνα και το αεροδρόμιο στο Καστέλι.

Ο ίδιος διατύπωσε την εκτίμηση ότι, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα διοχετευτεί στην ελληνική αγορά και το ποσό του 1 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της νέας πρωτοβουλίας της ΕΤΕπ, που προβλέπει εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, προς όσες τράπεζες προσφέρουν δάνεια, σε συνεργασία με την ίδια (την ΕΤΕπ).

Ο κ. Σακελλάρης διευκρίνισε εξάλλου ότι στο πλαίσιο των συνεργασιών της ΕΤΕπ με ελληνικές τράπεζες, έχουν ήδη διατεθεί δάνεια σε περίπου 1.640 ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.