Σε τιμή ελαφρώς χαμηλότερη διαμορφώθηκε τον Αύγουστο ο κύριος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της Markit, σε σχέση με τον Ιούλιο, αποτυπώνοντας σημαντική επιδείνωση των επιχειρησιακών συνθηκών στα εργοστάσια των Ελλήνων παραγωγών.

Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 43,3 μονάδες έναντι 45,2 μονάδων τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι νέες παραγγελίες που έλαβαν οι Έλληνες κατασκευαστές μειώθηκαν και πάλι κατά τη διάρκεια του Αυγούστου και ο ρυθμός μείωσης επιταχύνθηκε. Η πτώση αποδόθηκε στην εξασθένηση της εγχώριας ζήτησης ενώ η μείωση των παραγγελιών επέκτεινε την τρέχουσα περίοδο συρρίκνωσης σε δύο έτη.

Η συνεχιζόμενη μείωση των νέων παραγγελιών αναφέρθηκε ως ο κυριότερος λόγος της συρρίκνωσης της παραγωγής στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα, η οποία καταγράφεται για είκοσι τρεις συνεχείς μήνες.

Ο ρυθμός μείωσης της παραγωγής ήταν ο ταχύτερος σε διάστημα έξι μηνών, παρά την αύξηση των νέων παραγγελιών εξαγωγών και τις προσπάθειες των εταιρειών να μειώσουν τον όγκο αδιεκπεραίωτων εργασιών. Οι ανεκτέλεστες εργασίες στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα υποχώρησαν ραγδαία κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, και με τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα 27 μηνών. Ο συνδυασμός της περιορισμένης παραγωγής και των χαμηλότερων επιπέδων αδιεκπεραίωτων εργασιών συνέβαλε στην έντονη πτώση των αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων.

Η ζήτηση από το εξωτερικό για ελληνικά προϊόντα εξακολούθησε να βελτιώνεται κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Η αύξηση των νέων παραγγελιών εξαγωγών ήταν η τέταρτη που καταγράφηκε στη διάρκεια ισάριθμων μηνών και η ταχύτερη που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2008. Ορισμένοι συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφεραν ότι προσέλκυσαν νέους πελάτες από το εξωτερικό.

Ωστόσο, η φθίνουσα ζήτηση από την εγχώρια αγορά και οι υποτονικές προσδοκίες οδήγησαν στη μείωση της απασχόλησης στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα τον Αύγουστο. Ο ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας επιβραδύνθηκε σε σύγκριση με τον Ιούλιο, παραμένοντας ωστόσο έντονος, καθώς ορισμένες εταιρείες ανέφεραν παραιτήσεις προσωπικού παράλληλα με τις προσπάθειες περιορισμού του κόστους.

Οι εταιρείες αναζήτησαν επίσης τρόπους μείωσης του κόστους μέσω του περιορισμού της αγοραστικής δραστηριότητας. Η μείωση του όγκου αγορών προμηθειών κατά τη διάρκεια του Αυγούστου ήταν σημαντική και συνέβαλε στην απότομη συρρίκνωση των αποθεμάτων προμηθειών. Η περιορισμένη ζήτηση για προμήθειες οδήγησε στη βελτίωση της απόδοσης των προμηθευτών τον Αύγουστο, για πρώτη φορά από τον περασμένο Απρίλιο.

Ωστόσο, οι προσπάθειες των προμηθευτών να μειώσουν το κόστος απέτυχαν καθώς ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Αντιθέτως, οι τιμές χρέωσης μειώθηκαν και πάλι, ως αποτέλεσμα κυρίως της προσπάθειας βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας.