«Σε πείσμα όσων κινδυνολογούν με ευκολία, οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου θα εφαρμοστούν και το νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας θα εφαρμοστεί κανονικά», δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, στην εφημερίδα «Real News».

O Ε. Βενιζέλος σημειώνει ότι «το πρόβλημα των αγορών δεν είναι η Ελλάδα, αλλά το να δοκιμάσουν τα όρια αντοχής και την ικανότητα αντίδρασης της ευρωζώνης», ζητά εθνική ενότητα, κοινωνική συνοχή και στήριξη των συλλογικών προσπαθειών και απορρίπτει τα περί χρεοκοπίας τονίζοντας πως «τίποτα δεν είναι χειρότερο για την οικονομία από τη συνεχή ανακύκλωση φημών και αρνητικών προφητειών που επιδιώκουν να αυτοεκπληρωθούν».

Στην ίδια εφημερίδα, ο αναπληρωτής τομεάρχης της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, δηλώνει ευθέως ότι δεν τίθεται ζήτημα χρεοκοπίας, αλλά πως απαιτούνται γενναίες αποφάσεις όπως η έκδοση ευρωομολόγων ή η αύξηση των πόρων του μηχανισμού στήριξης. Επίσης, επικρίνει την κυβέρνηση για ερασιτεχνικούς χειρισμούς όπως στην περίπτωση των εγγυήσεων με τη Φινλανδία.

Η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, υποστηρίζει ότι «η πτώχευση είναι πλέον χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου» αν και τονίζει πως «θα συμβεί ότι επιτρέψουμε να συμβεί».

«Χρειαζόμαστε απεγκλωβισμό από την ευρω-στρούγκα, ανάκτηση εθνικής κυριαρχίας και πολιτικό προσωπικό που θυσιάζεται αλλά δεν αυτοκτονεί», προσθέτει.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, κάνει λόγο για «τον εσπερινό του τραπεζικού συστήματος» καθώς όπως λέει έχουν δοθεί θαλασσοδάνεια που δεν αποτυπώνονται στις επισφάλειες και υποστηρίζει πως οι συγχωνεύσεις μόνο μεταξύ των ισχυρότερων ελληνικών τραπεζών δεν αποτελούν πλέον αποτελεσματική λύση. Ζητά έλεγχο και λογοδοσία για το είδος αυτών των δανείων, επικρίνει την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχεδιασμό και δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και υποστηρίζει πως «όλες οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν να περάσουν σε ξένα χέρια».

Να διακόψει η χώρα την αποπληρωμή του χρέους, διεκδικώντας διαγραφή μεγάλου μέρους του και να φύγει από την ευρωζώνη, προτείνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, εκτιμώντας ότι υπάρχει θέμα πτώχευσης και σημειώνει: «μια ελεγχόμενη από την τρόικα ή ανεξέλεγκτη πτώχευση θα είναι συμφορά».

Η πρόεδρος της ΔΗΣΥ, Ντόρα Μπακογιάννη, χαρακτηρίζει τους επόμενους μήνες ως τους πλέουν κρισιμότερους, σημειώνοντας ότι θα κριθεί και η αξιοπιστία της πολιτικής ηγεσίας για το αν μπορεί να υπερβεί τις κομματικές στρατηγικές, προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον και χαράσσοντας μια νέα πορεία ανασυγκρότησης της χώρας. Επικαλείται το πρότυπο της Φινλανδίας την δεκαετία του ’90. Η έγκριση από τις χώρες της ευρωζώνης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα αποτελούν τις άμεσες προκλήσεις, κατά την κ. Μπακογιάννη.

Οφείλουμε ως χώρα να διαψεύσουμε τους οίκους που προβλέπουν χρεοκοπία, τονίζει από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης. Οι χειρισμοί σε ευρωπαικό και ελληνικό επίπεδο καθώς και η υλοποίηση των μέτρων οδηγούν τους οίκους σε τέτοιες εκτιμήσεις, σημειώνει ο κ. Κουβέλης, ο οποίος επισημαίνει πως χρειάζεται αντιστροφή της ύφεσης, δίκαιη κατανομή των βαρών της κρίσης και ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης.