Την ανάγκη μείωσης του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία υπογράμμισε η υφυπουργός Οικονομίας Θεοδώρα Τζάκρη, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση για την παρουσίαση των πορισμάτων του φόρουμ για τη βιομηχανία. Όπως τόνισε η υφυπουργός, το κόστος της ενέργειας είναι αποφασιστικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, και στην Ελλάδα είναι σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε σχέση με τη φορολογία, εξαιτίας του γεγονότος ότι η χώρα βρίσκεται υπό επιτήρηση και δεν υπάρχει μεγάλη ευχέρεια επιλογής σε ό,τι αφορά τη φορολογική πολιτική.

Η κ. Τζάκρη σημείωσε ακόμη ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα σημάνει την άρση εμποδίων για την οικονομία και θα οδηγήσει σε σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος και του τραπεζικού συστήματος.

Το φόρουμ για τη βιομηχανία στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων, κατέληξε σε σειρά προτάσεων, οι οποίες, όπως ανέφερε η υφυπουργός, αφορούν πολλά υπουργεία και εκκρεμεί η έγκρισή τους σε κυβερνητικό επίπεδο. Οι θεματικές ενότητες στις οποίες διαρθρώνονται οι προτάσεις, αφορούν τον εντοπισμό των δυναμικών κλάδων της οικονομίας, το ενεργειακό κόστος, την τόνωση της επιχειρηματικότητας, με έμφαση τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη σύνδεση της καινοτομίας με την παραγωγή, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την αξιοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως ο θεσμός των μικροπιστώσεων, το πακέτο Γιούνκερ, κ.ά.

Απαντώντας δε σε ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια, η υφυπουργός σημείωσε ότι η διευθέτησή τους αποτελεί αναγκαιότητα της κοινωνίας και των επιχειρήσεων, ενώ παραμένει «κόκκινη γραμμή» η προστασία της πρώτης κατοικίας και η αποφυγή του «ξεπουλήματος» δανείων. Για το ίδιο θέμα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, τόνισε την ανάγκη να προστατευθούν από ποινικές και αστικές ευθύνες, με νομοθετική ρύθμιση, τα τραπεζικά στελέχη που διαχειρίζονται τη διευθέτηση των δανείων.

Την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα του φόρουμ για τη βιομηχανία εξέφρασαν τόσο ο κ. Φέσσας, όσο και οι πρόεδροι της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μίχαλος, Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Γιώργος Καββαθάς, του ΚΕΠΕ Νίκος Θεοχαράκης, καθώς και ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Καμπουράκης.

Τα επόμενα βήματα είναι η έγκριση του σχεδίου από το ΚΥΣΟΙΠ και η νομοθετική επεξεργασία των προτάσεων.