Αν και το στοιχείο της έκπληξης απουσίαζε από τις ανακοινώσεις των stress tests, η βαρύτητά του στις εξελίξεις του τραπεζικού συστήματος και δη στον ελληνικό χώρο δε θεωρείται μικρή, θέτοντας νέα δεδομένα σχετικά με τα επικείμενα τραπεζικά deals.

Η ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνεται πλέον στα stress tests, τα οποία θα διενεργήσει η Τράπεζα της Ελλάδας το Σεπτέμβριο υπό την καθοδήγηση της τρόικας, επί της ουσίας μεταθέτει τις οποιεσδήποτε εξελίξεις το φθινόπωρο.

Θεωρώντας δεδομένο το γεγονός ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει εισέλθει σε μια διαδικασία ριζικής αναδιοργάνωσης, η οποία θα προέλθει μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις, είναι λογικό να αναμένονται αυξήσεις κεφαλαίων και γενικότερα κινήσεις κεφαλαιακής τόνωσης.

Η διαδικασία των stress tests δείχνει ότι οι ελληνικές τράπεζες με την επίσημη πλέον διαβεβαίωση της εποπτείας της Ε.Ε., μπορούν να προχωρήσουν σε χρηματοδότηση και φυσικά να εκδώσουν και νέες μετοχές προσελκύοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον. Από τη στιγμή όμως που διατηρείται η περιρρέουσα ατμόσφαιρα για τα ίδια τα stress tests, σχετικά με το πόσο «σκληρά» ήταν στις εκτιμήσεις τους για την πορεία των τραπεζών, τότε τα αποτελέσματα της νέας δοκιμασίας από την ΤτΕ αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον και φυσικά οδηγούν σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα τις διαδικασίες κεφαλαιακής τόνωσης.

Η Αγροτική

Η πρώτη πάντως αύξηση κεφαλαίου ήδη δρομολογείται και φυσικά είναι αυτή που αφορά την ΑΤΕ και εκτιμάται ότι θα είναι ανάλογη των κεφαλαίων που απαιτούνται ώστε να αποκατασταθεί η κεφαλαιακή επάρκεια η οποία δεν επιτεύχθηκε με βάση το stress test. Η συγκεκριμένη αύξηση αποτελεί μια σχετικά εύκολη υπόθεση αφού το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 77,3% του μετοχικού κεφαλαίου.

Για τη συγκεκριμένη τράπεζα όμως δημιουργούνται πλέον αρκετοί προβληματισμοί. Οπως είναι γνωστό, στο χαρτοφυλάκιο της ΑΤΕ υπάρχουν ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου της τάξης των 10 δισ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο αυτό, σε συνδυασμό με το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων το οποίο περιέχει σημαντικές επισφάλειες, προβληματίζει στο κατά πόσο η πρόταση της Πειραιώς θα μπορούσε να τελεσφορήσει, καθώς μια τέτοια εξαγορά θα οδηγούσε σε μία νέα τράπεζα με χαρτοφυλάκιο που θα περιείχε υψηλό ρίσκο.

Σημειώνεται ότι η Πειραιώς προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια η κατάσταση αυτή να την επηρεάσει αρνητικά ή ακόμη και να την προλάβουν οι εξελίξεις από το test του Σεπτεμβρίου, αναμένεται να επιχειρήσει άμεσα την αύξηση κεφαλαίου 1 δισ. ευρώ ή την έκδοση ομολογιακού αναλόγου ύψους.

Την ίδια στιγμή αναμένεται από την κυβέρνηση να προσδιορίσει τις προθέσεις της σχετικά με την ΑΤΕ και την πιθανότητα κοινής συμπόρευσης με το Τ.Τ. Και γι’ αυτή την εξέλιξη όμως θα πρέπει να τοποθετηθεί από την επιτροπή αποκρατικοποιήσεων η επιτροπή των χρηματοοικονομικών συμβούλων που θα χρησιμοποιηθούν και που ακόμη δεν έχουν επιλεγεί. Η συγκεκριμένη παράμετρος απομακρύνει επίσης τα σενάρια για άμεσες εξελίξεις στις από το Ελληνικό Δημόσιο ελεγχόμενες τράπεζες.

Οι άλλοι

Όσον αφορά στις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, εδώ μάλλον αναμένονται κινήσεις… ενδοσκόπησης. Κατά καιρούς έχουν αναφερθεί σειρά σεναρίων τα οποία τονίζουν τις πιθανότητες γάμων με πρωταγωνιστές τις Εθνική, Alpha και Eurobank [EFGr.AT] Σχετικά άρθρα .

Όπως όμως έχει σημειωθεί, και μάλιστα αρκετοί ξένοι αναλυτές έχουν αναφέρει, το πιθανότερο είναι οι μεγάλοι όμιλοι να ξεκινήσουν πρώτα αναδιαρθρώνοντας το δίκτυό τους, τα χαρτοφυλάκιά τους και ιδιαίτερα τα ανοίγματα που έκαναν στο εξωτερικό και εν συνεχεία να εξετάσουν κάποιες διαδικασίες συγκέντρωσης.

Με δεδομένο το γεγονός ότι η ρευστότητα είναι αρκετά περιορισμένη, ίσως προτιμηθεί μια κερδοφόρος αποεπένδυση, παρά μια βιαστική αύξηση κεφαλαίου σε χαμηλές τιμές και σε μια περίοδο που πολλές τράπεζες μπορεί να βγουν στις αγορές αναζητώντας κεφάλαια για τη βελτίωση της επάρκειάς τους. Δεν είναι αδικαιολόγητη λοιπόν η συνεχής αναφορά για πιθανή έξοδο της Εθνικής από τη Finansbank, σενάριο το οποίο έχει πάντως απορρίψει η διοίκηση της Εθνικής.

Συγκέντρωση

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το θέμα της συγκέντρωσης στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο δεν είναι αποκλειστικά εθνική υπόθεση. Έτσι κι αλλιώς ακόμη και το τυπικό που απαιτείται για την πώληση των συμμετοχών του Ελληνικού Δημοσίου, προβλέπει ανοιχτούς διαγωνισμούς. Πρόσφατα επίσης ανακοινώθηκε η συνεργασία στο εξωτερικό της HSBC με τη Eurobank πυροδοτώντας εκ νέου σενάρια για τον ελληνικό όμιλο.

Από την άλλη μεριά, πριν από μερικές εβδομάδες ο κ. Ράπανος είχε επισημάνει τον κίνδυνο, για τον «αφελληνισμό» του τραπεζικού συστήματος, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει η τάση της εξαγοράς στρατηγικών συμμετοχών ελληνικών τραπεζών από ξένους οίκους.

Αξίζει ακόμη να επισημανθεί ότι νέα κεφάλαια για την τόνωση των ελληνικών θυγατρικών τους πρόκειται να τοποθετήσουν σύντομα οι Credit Agricole και Societe General, οι οποίες μάλιστα πέτυχαν με ιδιαίτερη επιτυχία τα tests και μάλιστα βρίσκονται μεταξύ των 37 τραπεζών με δείκτη Tier 1 πάνω από 9% (η Societe General έχει μάλιστα 10%).

Ποια η αντίδραση των ξένων αναλυτών

Τα αποτελέσματα των stress tests δεν ξάφνιασαν τις αγορές και μάλιστα θεωρείται ότι είχαν προεξοφληθεί σε σημαντικό βαθμό. Μάλιστα από τη στιγμή που είχε αποφασιστεί να τεθεί σαν όριο η βάση του 6% για το δείκτη Tier 1 και όχι το πιο αυστηρό επίπεδο του 8%, όπως έγινε και κατά τη διαδικασία των tests στις ΗΠΑ, το πιο ακραίο σενάριο προέβλεπε αποτυχία για το πολύ 10 τράπεζες.

Από την άλλη μεριά πληθαίνουν οι ανησυχίες όχι τόσο για τις τράπεζες όσο για τα ίδια τα tests. Χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα του Bloomberg στο οποίο αναφέρεται ότι τα 3,5 δισ. ευρώ απέχουν κατά πολύ από τα 33 δισ. ευρώ τα οποία περίμενε η αγορά.

Ενα άλλο στοιχείο επίσης που τονίζουν οι αναλυτές στα λεγόμενά τους στα διεθνή ΜΜΕ, είναι ότι από τη στιγμή που οι εταιρείες που βρέθηκαν κάτω από τη βάση του 6% ήταν μόλις 7, την προσοχή πλέον αποσπούν εκείνες που κινήθηκαν μεταξύ 6% και 7%, όπως π.χ. η Πειραιώς.

Σύμφωνα επίσης με τη Citi, το σημαντικό στοιχείο που προέκυψε από τα tests αφορά στη δημοσιοποίηση της έκθεσης των τραπεζών σε κρατικά ομόλογα ανά την Ευρώπη. Οπως μάλιστα σημειώνει, οι αναλυτές και οι αγορές πλέον θα υπολογίσουν πλέον με δικά τους κριτήρια τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και όχι με τον τρόπο που το έκανε η CEBS.

Παράλληλα σε δημοσίευμα στο Reuters σημειώνεται ότι στα stress tests συμπεριλαμβάνονται κριτήρια για τη δυσμενή πορεία των μακροοικονομικών στοιχείων και το πώς αυτά επηρεάζουν το τραπεζικό σύστημα, όμως για λόγους πολιτικής ευαισθησίας δεν συμπεριλήφθηκε η παράμετρος της χρεοκοπίας ενός κράτους, όπως π.χ. της Ελλάδος, γεγονός που θα άλλαζε τα αποτελέσματα.

Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο λοιπόν στη διαμόρφωση των δεικτών Tier 1 παίζουν τα ομόλογα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Οπως σημειώνει σε έρευνά της η Morgan Stanley το 90% των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκεται στο τραπεζικό χαρτοφυλάκιο και μόλις το 10% στο χαρτοφυλάκιο των συναλλαγών, από τα οποία προέκυψε μια σχετικά μικρή ζημιά.

Αντίθετα, βάσει του πλέον ακραίου σεναρίου, η ζημιά αυτή αυξάνει και αξίζει να σημειωθεί ότι για τις ελληνικές τράπεζες οι εκτιμώμενοι δείκτες Tier 1 διαμορφώθηκαν έπειτα από εκτιμήσεις για ζημιές σε περίπτωση δημοσιονομικής διαταραχής: για την Εθνική κατά -1,9 δισ. ευρώ, για την Πειραιώς -1,2 δισ. ευρώ, τη Eurobank -1,8 δισ. ευρώ, την Alpha Bank 1,5 δισ. ευρώ και το Τ.Τ. -340 εκατ. ευρώ.
Πηγή: Nafteboriki.gr
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΚΑΣ