Από το κόσκινο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου περνάει το σχέδιο νόμου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση από το απόγευμα της Δευτέρας. Τα αρμόδια τμήματα του Ταμείου εξετάζουν γραμμή γραμμή την ελληνική πρόταση που έστειλε στους θεσμούς ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος.

Το αποτέλεσμα της μελέτης των τεχνοκρατών της Ουάσιγκτον θα σταλεί στην αντιπρόσωπο του Ταμείου στην Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου και τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Πολ Τόμσεν. Πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν πως η βιωσιμότητα της ελληνικής πρότασης εν πολλοίς θα κρίνει και τη συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Πάντως, πέραν της βιωσιμότητας της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, δεδομένη είναι η σκληρή γραμμή της Ουάσινγκτον για το θέμα της απομείωσης του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο, συζήτηση η οποία αναμένεται να ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που κρίνεται ουσιαστικά από το… Ασφαλιστικό. Η ηγεσία του Ταμείου θεωρείται δεδομένο ότι στις τελικές της αποφάσεις για τη συνέχιση στο πρόγραμμα θα αλληλεξαρτήσει το Ασφαλιστικό με το χρέος, ζητώντας σαφείς δεσμεύσεις από τους ευρωπαίους.

Πάντως, ερώτημα αποτελεί η στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ για το Ασφαλιστικό και συγκεκριμένα την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών την οποία προβλέπει, καθώς δεδομένη θέση του Ταμείου είναι οι βαθιές παρεμβάσεις και περικοπές και στις κύριες συντάξεις προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και η αντίθεση με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών καθώς το μέτρο θεωρείται αντιαναπτυξιακό. Μέχρι στιγμής από την Ουάσινγκτον τηρείται σιγή ιχθύος, με στελέχη να μην τοποθετούνται επί της ελληνικής πρότασης μέχρι να υπάρξουν οι τελικές γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων τμημάτων του Ταμείου.

Ενδεικτικό πάντως της σημασίας που δίνει το ΔΝΤ στη βιωσιμότητα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι το γεγονός ότι εντολή της διοίκησης είναι οι διαπραγματεύσεις να μην γίνουν μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας αλλά εκ του σύνεγγυς. Ως εκ τούτου, η Ντέλια Βελκουλέσκου έχοντας πάρει το πράσινο φως και την τελική γνωμοδότηση αναμένεται να προσγειωθεί στην Αθήνα μαζί με δέκα συνεργάτες της στις 18 Ιανουαρίου για να εξετάσει αναλυτικά όλα τα ανοιχτά ζητήματα του ελληνικού προγράμματος.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, η επιμονή του Ταμείου για παρεμβάσεις και στις κύριες συντάξεις θα επιχειρηθεί να καμφθεί από τον Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση που θα έχει με την Κριστίν Λαγκάρντ στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία για το Ασφαλιστικό και το ΔΝΤ εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, θα αλλάξει η στάση του και πιθανότατα θα παραμείνει στο πρόγραμμα, παρά την εκπεφρασμένη αντίθεση της ελληνικής κυβέρνησης.