Με επιτυχία πέρασαν τις «σκληρές», όπως αποδείχθηκε, εξετάσεις των ευρωπαϊκών τεστ αντοχής (stress tests) οι ελληνικές τράπεζες, με εξαίρεση την ΑΤΕ Βank, που έμεινε «μετεξεταστέα» και οδεύει προς αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Υπό τα πιο δυσμενή σενάρια, που προέβλεπαν, εκτός από την επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας, τη σημαντική ενίσχυση των επισφαλειών και ένα δημοσιονομικό «σοκ», η Εθνική Τράπεζα, η Εurobank ΕFG, η Αlpha Βank, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Τράπεζα Πειραιώς, η Μarfin Ρopular Βank και η Τράπεζα Κύπρου κατάφεραν να διατηρήσουν τον δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων πάνω από το 6% που ετέθη ως ελάχιστο όριο στην άσκηση προσομοίωσης που διεξήχθη.

Σε γραπτή του δήλωση ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε θετικά τα αποτελέσματα για το τραπεζικό σύστημα και προανήγγειλε τη συμμετοχή του Δημοσίου στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Αγροτικής, η διοίκηση της οποίας καλείται άμεσα να προτείνει σχέδιο βελτίωσης των μεγεθών της, που θα περιλαμβάνει και περικοπές του λειτουργικού της κόστους.

«Με το πρόγραμμα επανακεφαλαιοποίησης και με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η ελληνική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει επαρκείς μηχανισμούς στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας» τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, συμπληρώνοντας ότι τα πιστωτικά ιδρύματα καλούνται «να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα και να προχωρήσουν σε ενέργειες και στρατηγικές κινήσεις που ενδυναμώνουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια και τις ενισχύουν σε ένα πλαίσιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Ειδικά στην περίπτωση της Αγροτικής Τράπεζας το υπουργείο Οικονομικών ως βασικός μέτοχος ανακοίνωσε ότι προτίθεται να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια συμμετέχοντας σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έπειτα από έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το υπουργείο έχει ήδη επικοινωνήσει με τις υπηρεσίες της Κομισιόν ώστε να διασφαλίσει ότι οι όροι και προϋποθέσεις για τα προαναφερόμενα μέτρα είναι σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί κρατικών ενισχύσεων. Παράλληλα ο διοικητής της ΑΤΕ Θ. Πανταλάκης θα κληθεί να προτείνει ένα σχέδιο αντιμετώπισης των αδυναμιών που εμφανίστηκαν στην άσκηση προσομοίωσης μέσα σε δύο μήνες και να το υλοποιήσει ως το τέλος του χρόνου.



Στα 3,3 δισ. ευρώ το πλεόνασμα κεφαλαίων

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι για το σύνολο των έξι τραπεζικών ομίλων τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης υποδηλώνουν καθαρό πλεόνασμα κεφαλαίων ύψους 3,3 δισ. ευρώ έναντι του ποσού που αντιστοιχεί στο όριο του 6% για τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Τier 1.

Η κεντρική τράπεζα, αν και τονίζει ότι η Αγροτική θα χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση 242 εκατ. ευρώ, χαρακτηρίζει σημαντικό το γεγονός ότι στο βασικό σενάριο της άσκησης, το οποίο λαμβάνει υπόψη τους τις τρέχουσες εκτιμήσεις για τις οικονομικές συνθήκες, και οι έξι ελληνικές τράπεζες υπερβαίνουν το όριο του 6%.

Σ την περίπτωση της Ελλάδας το δυσμενές σενάριο υποθέτει μια εντονότερη ύφεση το 2010 και το 2011 από τις τρέχουσες προβλέψεις των διεθνών οργανισμών, καθώς και επιτόκια πολύ υψηλότερα από τα τρέχοντα, ενώ το πιο ακραίο περιλαμβάνει ένα επιπλέον δημοσιονομικό σοκ το οποίο προκαλεί μείωση της αξίας των ομολόγων που έχουν οι τράπεζες στο επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο κατά 23%.

Πάντως, όπως αναφέρει το σημερινό δημοσίευμα του Βήματος, η Τράπεζα της Ελλάδος υπογραμμίζει ότι για την ορθή ερμηνεία των αποτελεσμάτων της άσκησης «είναι σημαντικό να αναγνωριστεί η ακριβής σημασία των δεικτών και των νομισματικών μεγεθών που προκύπτουν από τα διαφορετικά επί μέρους σενάρια τα οποία διαμορφώθηκαν για τους σκοπούς της».

Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα του δυσμενούς σεναρίου δεν αντανακλούν την παρούσα κατάσταση ή πιθανές άμεσες κεφαλαιακές ανάγκες, προσθέτοντας ότι «εκ κατασκευής τηςμια άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων δεν στοχεύει σε πρόγνωση αναμενόμενων γεγονότων, δεδομένου ότι τα δυσμενή σενάριά της έχουν σχεδιαστεί σκοπίμως ως υποθετικά σενάρια του τύπου “what-if”».

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η εγχώρια νομισματική αρχή, στο τέλος του 2009 οι έξι συμμετέχουσες τράπεζες είχαν δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων ( Τier 1 ) που κυμαινόταν μεταξύ 8,4% και 17,1%.

«Παρ’ ότι η εφαρμογή των ακραία δυσμενών υποθέσεων της άσκησης προσομοίωσης οδηγεί σε μείωση του δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίωνπου κυμαίνεται μεταξύ 3 και 7 ποσοστιαίων μονάδων, το υψηλό σημείο εκκίνησης επιτρέπει στις πέντε από τις έξι ελληνικές τράπεζες να περνούν επιτυχώς την άσκηση», αναφέρεται σχετικά στην ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία υποστηρίζει ότι σημαντικό ρόλο για τη διαμόρφωση των παραπάνω μεγεθών έπαιξε η σημαντική ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων τους κατά τη διάρκεια του 2009 μέσω αυξήσεων κεφαλαίων, της μη διανομής μερίσματος και της έκδοσης προνομιούχων μετοχών.

Παράλληλα η κεντρική τράπεζα αναφέρει ότι η σύσταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με διαθέσιμα κεφάλαια ύψους 10 δισ. ευρώ παρέχει ένα πρόσθετο δίχτυ ασφαλείας για την κεφαλαιακή επάρκεια, ενώ 1,2 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμα και μέσω του πακέτου των 28 δισ. ευρώ.