Έξι προτεραιότητες έθεσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος για την αντιστροφή της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα. «Η ώρα της αλήθειας έχει φτάσει», τόνισε  σε ομιλία του κατά τη γενική συνέλευση των μελών του ελληνοσουηδικού Επιμελητηρίου, «και αυτό θα πρέπει να το κατανοήσουμε, όλοι. Ανάλογα, να πάρουμε τις ευθύνες μας, ανάλογα να συμβάλλουμε σε αυτή τη μεγάλη, την εθνική προσπάθεια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μίχαλος.

Οι προτεραιότητες που θέτει το ΕΒΕΑ έχουν ως εξής:
– Ο δραστικός περιορισμός της κρατικής παρέμβασης στην οικονομία, που, τόσα χρόνια, επιβράδυνε και τελικά ανέτρεπε τα επενδυτικά σχέδια, που προκαλούσε ασφυξία στην αγορά, που σπαταλούσε τα χρήματα των φορολογούμενων χωρίς να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. «Χρειαζόμαστε ένα μικρότερο και αποτελεσματικότερο κράτος και εργαλεία, για να το πετύχουμε, είναι η ενίσχυση του δημοσιονομικού ελέγχου, η περικοπή των δαπανών, η αναδιάρθρωση του μοντέλου λειτουργίας του» ανέφερε.

– Η ουσιαστική απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς, εφαρμόζοντας νόμους που έχουν ήδη ψηφιστεί στη Βουλή των Ελλήνων, υλοποιώντας αποκρατικοποιήσεις και προσφέροντας το απαραίτητο «οξυγόνο» για την είσοδο νέων, δυναμικών παικτών.

– Η απλούστευση και ο εκσυγχρονισμός του φορολογικού συστήματος με διευρυμένη φορολογική βάση, αποτελεσματικό στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, που θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις και θα στέκεται ανταγωνιστικά απέναντι στο φορολογικό ανταγωνισμό, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

– Η συγκρότηση μίας αγοράς εργασίας, που θα είναι ευέλικτη και δε θα επιβαρύνει τόσο πολύ τον εργοδότη, ώστε να μειωθούν τα εμπόδια για τις προσλήψεις κυρίως των νέων ανθρώπων και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

– Η δημιουργία ενός φιλικού για την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος με σύγχρονα αναπτυξιακά και επενδυτικά εργαλεία (περιορισμός της γραφειοκρατίας, άρση εμποδίων για την επιχειρηματικότητα ενίσχυση της ρευστότητας, ανάπτυξη του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και ανάπτυξη στρατηγικών συνεργειών μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα για την κατασκευή νέων υποδομών).

– Η διαμόρφωση ενός συναινετικού κλίματος μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, μεταξύ της Πολιτείας και των πολιτών. Όπως τόνισε ο κ. Μίχαλος, χρειάζεται ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο», που θα αφήσει στην άκρη τις όποιες διαφορές, θα αμβλύνει τα εμπόδια, θα φέρει όλες τις κοινωνικές ομάδες του τόπου στο τραπέζι του διαλόγου. Και το οποίο δε κοιτάξει πώς να διατηρήσει το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης, ούτε πως θα το διορθώσει.