Προσωπική επιτυχία του Γιώργου Παπανδρέου αλλά και επιτυχία της Ελλάδας χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Γιάννος Γραμματίδης την απόφαση της Συνόδου Κορυφής να επιμηκύνει τον χρόνο αποπληρωμής του δανείου των 110 δις ευρώ προς την Ελλάδα κατά μέσο όρο 7,5 χρόνια με περίοδο χάριτος 3 χρόνια, να μειώσει το επιτόκιο δανεισμού κατά μια ποσοστιαία μονάδα και να δώσει τη δυνατότητα απευθείας αγοράς κρατικών ομολόγων από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης.

«Αποτελεί επίσης δικαίωση της υποστήριξης των ΗΠΑ στην Ελλάδα στις κρίσιμες αυτές ώρες για το μέλλον της. Η απόφαση αυτή μας κάνει να αισιοδοξούμε καθόσον δείχνει ότι βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση και ότι ανακτούμε βήμα –βήμα την χαμένη αξιοπιστία μας», προσθέτει στη δήλωσή του ο κ. Γραμματίδης.

Η απόφαση βασίστηκε κυρίως στην διαβεβαίωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα αυξήσει την επιχειρησιακή ικανότητα για εφαρμογή τους και θα ολοκληρώσει πλήρως και ταχέως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου ύψους 50 δις ευρώ. «Στην ουσία οι κοινοτικοί μας εταίροι επανέλαβαν όλα εκείνα τα οποία αποτελούν σταθερές θέσεις του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου τούς τελευταίους 16 μήνες, γιατί στις θέσεις αυτές βρίσκεται και η λύση του προβλήματος της χώρας. Η κυβέρνηση πρέπει αταλάντευτα, χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς να υποκύπτει στις πιέσεις μειοψηφιών της κοινωνίας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της», τονίζει.

«Μετά τη σημαντική αυτή επιτυχία της Ελλάδας, είναι ώρα, μαζί με τις δεσμεύσεις πού αναλάβαμε, να ενισχύσουμε και την ανάπτυξη», επισημαίνει ο κ. Γραμματίδης και σημειώνει: «Για να το επιτύχουμε είναι άμεση ανάγκη να ενισχυθεί η ρευστότητα των Ελληνικών τραπεζών μέσα από το άνοιγμα της διατραπεζικής αγοράς για αυτές. Αυτό θα συμβεί εάν πεισθούν και οι αγορές να ακολουθήσουν το παράδειγμα των κοινοτικών μας εταίρων στηρίζοντας την προσπάθεια της χώρας. Η στήριξη αυτή θα δοθεί μόνον εάν, είτε η πλειοψηφία των Ελληνικών πολιτικών κομμάτων είτε τα δύο κόμματα εξουσίας, ξεκάθαρα και χωρίς ανούσιους πολιτικούς ελιγμούς κι αντιπαραθέσεις, παράσχουν την κοινή εγγύηση στη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα θα τιμήσει τις υποχρεώσεις πού ανέλαβε απέναντι στους κοινοτικούς της εταίρους, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο τη συνέχεια και την συνέπεια του Ελληνικού κράτους απέναντι στους δανειστές του. Αυτή είναι η ώρα της μεγάλης ευθύνης του πολιτικού κόσμου της χώρας από τις αποφάσεις του οποίου εξαρτάται η ανάπτυξη, η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση και η θωράκιση της οικονομίας της για το μέλλον.»