Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο της χθεσινής συνόδου μπορεί να χαρακτηρίζονται «θετικές» για την Ελλάδα, ωστόσο η υιοθέτηση του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις και νέα μέτρα που αναμένεται να επηρεάσουν μισθούς, φορολογία και απασχόληση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του σημερινού «Ελεύθερου Τύπου», στον τομέα της απασχόλησης, και βάσει του «Συμφώνου», οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ώστε να την κάνουν να ανταποκρίνεται στη ζήτηση και να είναι πιο ελκυστική. Προβλέπει τη μείωση της φορολογίας της εργασίας και την κάλυψη της απώλειας μέσω αύξησης των έμμεσων φόρων.

Όσον αφορά στους μισθούς, οι χώρες μέλη θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια μετριοπαθή πολιτική αυξήσεων στο Δημόσιο, ώστε να εγγυώνται τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας του ιδιωτικού τομέα.

Στις συντάξεις, οι χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα θα πρέπει να προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η προσαρμογή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο προσδόκιμο ζωής.

Στα δημοσιονομικά, όλες οι χώρες θα πρέπει να προβλέψουν μηχανισμό που θα βάζει φρένο στην αύξηση του χρέους μέσω μιας αυτοματοποιημένης διαδικασίας, που θα ενεργοποιείται κάθε φορά που το δημόσιο έλλειμμα θα ξεπερνά ένα προκαθορισμένο ανώτατο όριο.

Τέλος, ως προς τη φορολογία, θεωρείται ότι η υιοθέτηση μιας ενιαίας φορολογικής βάσης, στα κέρδη των επιχειρήσεων, θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά προς την επίτευξη προσέγγισης των φορολογικών πολιτικών των χωρών-μελών. Ωστόσο, δεν απαιτείται εναρμόνιση των φορολογικών συντελεστών όλων των χωρών της Ένωσης.