Η Apple ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με οικονομικό πλήγμα ύψους έως και 900 εκατομμυρίων δολαρίων μέσα στο τρέχον τρίμηνο, εάν η κυβέρνηση Τραμπ προχωρήσει στην επαναφορά των αμερικανικών δασμών σε εισαγόμενα προϊόντα, όπως προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τιμ Κουκ.
«Εκτιμούμε ότι το κόστος θα αυξηθεί κατά 900 εκατομμύρια δολάρια», ανέφερε ο Κουκ κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του Μαρτίου, προσθέτοντας πως αυτή η εκτίμηση αφορά μόνο το συγκεκριμένο τρίμηνο και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πρόβλεψη για το μέλλον. «Υπάρχουν ορισμένοι μοναδικοί παράγοντες που ωφελούν το τρίμηνο Ιουνίου», πρόσθεσε, σύμφωνα με το interestingengineering.
Η προοπτική επιβολής δασμών έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο για την Apple, η οποία ήδη αντιμετωπίζει πτώση πωλήσεων στην Κίνα και νέα νομικά εμπόδια στις ΗΠΑ. Αν και στο παρελθόν είχε εξασφαλίσει εξαίρεση από τους δασμούς για smartphones και άλλα ηλεκτρονικά, ο Τραμπ έχει πλέον προτείνει νέους δασμούς σε ημιαγωγούς, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος για όλα τα προϊόντα της Apple, από iPhone έως iPads και Mac.

Αύξηση στα καθαρά κέρδη αλλά ανησυχία
Παρά τις προκλήσεις, η Apple ανακοίνωσε έσοδα 95,36 δισ. δολάρια για το τρίμηνο που έληξε στις 29 Μαρτίου, σημειώνοντας αύξηση 5% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 24,8 δισ. δολάρια (1,65 δολ. ανά μετοχή), ξεπερνώντας τις προσδοκίες της Wall Street. Ο τομέας Υπηρεσιών, που περιλαμβάνει το App Store, Apple TV+, Apple Music, Apple Pay και iCloud, κατέγραψε έσοδα ρεκόρ 26,65 δισ. δολαρίων, ελαφρώς κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ωστόσο, στην Κίνα τα έσοδα παρουσίασαν πτώση 2,3%, στα 16 δισ. δολάρια, υπολειπόμενα των εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για 16,83 δισ. Αυτή η μείωση αντανακλά τις δυσκολίες της Apple σε μία από τις σημαντικότερες αγορές της, εν μέσω εξασθένησης της ζήτησης και αυξημένου ανταγωνισμού από εγχώριες εταιρείες.
Ο Κουκ επανέλαβε ότι η στρατηγική διαφοροποίησης της παραγωγής προχωρά δυναμικά. Τόνισε ότι πλέον η πλειονότητα των iPhone που διατίθενται στις ΗΠΑ θα κατασκευάζονται στην Ινδία, ενώ τα περισσότερα iPad και Mac θα προέρχονται από το Βιετνάμ. Εκτός ΗΠΑ, πάντως, η Κίνα παραμένει το κύριο παραγωγικό κέντρο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η Apple σκοπεύει να μεταφέρει το σύνολο της παραγωγής iPhone για την αμερικανική αγορά στην Ινδία μέχρι το τέλος του 2026, ένα σημαντικό βήμα από το τρέχον ποσοστό του 10%.
Επιπλέον, η εταιρεία αντιμετωπίζει και νομικές προκλήσεις. Ομοσπονδιακός δικαστής έκρινε πρόσφατα ότι η Apple παραβίασε εντολή του 2021 σχετικά με τις πολιτικές του App Store, ενδεχομένως ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή του Fortnite της Epic Games και θέτοντας σε αμφισβήτηση τον έλεγχο της Apple στις εντός εφαρμογών πληρωμές.