Η κατάργηση του «de minimis» παραθυράκι για τις παρτίδες χαμηλής αξίας από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ανεβάζει τις τιμές για τους Αμερικανούς πελάτες εταιρειών όπως η Shein και η Temu.
Οι κινεζικές διαδικτυακές εταιρείες λιανικής, όπως η Shein και η Temu, εκμεταλλεύονταν την «exemption de minimis» για να πωλούν και να αποστέλλουν προϊόντα χαμηλής αξίας απευθείας στις ΗΠΑ χωρίς να καταβάλλουν δασμούς ή φόρους εισαγωγής.
Σύμφωνα με το BBC, οι υποστηρικτές αυτής της ρύθμισης, η οποία ίσχυε για πακέτα αξίας κάτω των 800 δολαρίων, υποστηρίζουν ότι βοηθούσε στην απλοποίηση της διαδικασίας των τελωνείων.
Ωστόσο, τόσο ο Τραμπ όσο και ο προκάτοχός του, Τζο Μπάιντεν, δήλωσαν ότι αυτό ζημίωσε τις αμερικανικές επιχειρήσεις και ότι χρησιμοποιήθηκε για τη διακίνηση παράνομων αγαθών, όπως τα ναρκωτικά.
Τι ήταν η «exemption de minimis»;
Ο όρος «de minimis» είναι λατινικός και μεταφράζεται ελεύθερα ως «το μικρότερο».
Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρεται σε έναν κανόνα του εμπορίου των ΗΠΑ που θεσπίστηκε από το Κογκρέσο το 1938, με σκοπό να αποφεύγεται το κόστος συλλογής μικρών ποσών δασμών.
Στον 21ο αιώνα, μετά από αρκετές αυξήσεις στο όριο, επέτρεψε στους λιανοπωλητές να αποστέλλουν πακέτα αξίας κάτω των 800 δολαρίων στους πελάτες των ΗΠΑ χωρίς να καταβάλλουν δασμούς ή φόρους εισαγωγής.
Οι αποστολές κάτω υπό την εξαίρεση αυτή αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 90% όλων των φορτίων που εισέρχονταν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Τελωνείων και Συνοριακής Προστασίας (CBP).
Οι κινεζικοί διαδικτυακοί λιανοπωλητές όπως η Shein και η Temu ωφελήθηκαν πολύ από αυτό το «παραθυράκι».
Γιατί ο Τραμπ κατάργησε το «παραθυράκι»;
Τον Φεβρουάριο, ο Τραμπ κατάργησε προσωρινά τη ρύθμιση.
Η εκτελεστική εντολή ανέφερε ότι σκοπός της είναι να καταπολεμήσει την παράνομη εισαγωγή συνθετικών οπιοειδών όπως η φεντανύλη.
Σημειώθηκε ότι πολλοί Κινέζοι αποστολείς χρησιμοποιούν παραπλανητικές πρακτικές για να κρύβουν παράνομα προϊόντα σε πακέτα χαμηλής αξίας «εκμεταλλευόμενοι την εξαίρεση de minimis».
«Αυτά τα ναρκωτικά σκοτώνουν δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς κάθε χρόνο, με 75.000 από αυτούς να αποδίδονται μόνο στη φεντανύλη», προστίθεται στην εντολή.
Τι σημαίνει αυτό για τους διαδικτυακούς αγοραστές;
Τα πακέτα που αποστέλλονται στις ΗΠΑ από την ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ με αξία έως 800 δολάρια αντιμετωπίζουν πλέον φόρο 120% ή υπόκεινται σε σταθερή χρέωση. Η χρέωση ξεκίνησε από 100 δολάρια και αναμένεται να αυξηθεί σε 200 δολάρια στις αρχές Ιουνίου.
Ακόμα και πριν από αυτήν την επιβολή φόρων, οι Αμερικανοί καταναλωτές παρατήρησαν αύξηση των τιμών.
Η Shein και η Temu αύξησαν τις τιμές για τους Αμερικανούς πελάτες τους ενόψει της προθεσμίας της 2ας Μαΐου «λόγω των πρόσφατων αλλαγών στους παγκόσμιους εμπορικούς κανόνες και τους δασμούς».
Η Αμερικανική Ομάδα Δράσης, μια πολιτική ομάδα με συντηρητική κατεύθυνση, εκτίμησε πέρυσι ότι η κατάργηση της εξαίρεσης θα είχε ως αποτέλεσμα «8 έως 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσιες πρόσθετες δαπάνες που τελικά θα μετακυλιστούν στους καταναλωτές».
Θα αλλάξουν οι έλεγχοι στα σύνορα των ΗΠΑ;
Τα πακέτα που έφτασαν στις ΗΠΑ κάτω από την εξαίρεση ελέγχονταν με τον ίδιο τρόπο με τα άλλα αγαθά, περιλαμβανομένων των ελέγχων για παράνομα προϊόντα. Τα περισσότερα οπιοειδή εισάγονται από τα σύνορα με το Μεξικό, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.
Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι η κατάργηση της εξαίρεσης δεν θα περιορίσει την εισαγωγή παράνομων ναρκωτικών και δεν θα λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αμερικανικές βιομηχανίες.
Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι η κίνηση θα δημιουργήσει περισσότερη δουλειά για τους αξιωματούχους των συνόρων των ΗΠΑ, οι οποίοι είναι ήδη επιβαρυμένοι με την προσπάθεια καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών.
Σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Εξωτερικού Εμπορίου (NFTC), η κατάργηση της εξαίρεσης de minimis θα «αποσπάσει την προσοχή των CBP από τα σύνορα, όπου εισέρχονται τα περισσότερα παράνομα προϊόντα και ουσίες».