Όπισθεν ολοταχώς κάνει η κυβέρνηση στις αρχικές τις θέσεις για τις ποινές κατά της φοροδιαφυγής την ώρα που βάζει στο δόκανο καταθέσεις και ακίνητα των Ελλήνων του εξωτερικού.

Στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου που θα παρουσιαστεί στην επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα προβλέπεται μεν η σύλληψη με την διαδικασία του αυτοφώρου αλλά για φόρους πάνω από 75.000 που δεν καταβλήθηκαν και όχι για μικρές οφειλές όπως αρχικά σχεδιαζόταν.

Μόνο οι μεγαλο-οφειλέτες με χρέη πάνω από 150.00 ευρώ θα διαπομπεύονται ενώ στην δημοσιότητα θα δίνονται και τα ονόματα φορολογούμενων με πλαστά ή εικονικά τιμολόγια.

Άγριες όμως είναι οι διαθέσεις του υπουργείου Οικονομικών για όσους έβγαλαν τα λεφτά τους σε ξένες τράπεζες ή έχουν ακίνητα και συνεχίζουν να χρωστούν στην εφορία.

Όπως αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel οι καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό φτάνουν τα 600 δισ. ευρώ! Δηλαδή δύο φορές το χρέος της Ελλάδας ή τρεις φορές το ελληνικό ΑΕΠ!

Στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η πρόεδρος της Ελβετίας Μισελίν Καλμύ-Ρέι συμφώνησαν να ανταλλάξουν πληροφορίες καθώς υπάρχουν σοβαρές υποψίες για φοροδιαφυγή.

Από τις διασταυρώσεις του υπουργείου Οικονομικών στους Έλληνες κατοίκους Εξωτερικού με στοιχεία περιουσιολογίου, εντοπίστηκαν 382 οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ποσού 5,8 εκ. ευρώ και ακίνητη περιουσία ανά την επικράτεια αντικειμενικής αξίας 283,8 εκ. ευρώ!

Εάν δεν εξοφλήσουν τις οφειλές τους μέχρι τι 4 Μαρτίου απειλούνται με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις

Μεγαλύτερη η «τρύπα» στα έσοδα

Σε απόκρυψη των εισοδημάτων θα οδηγήσουν τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) που εκτιμά ότι λόγω της φορο-αποφυγής το δημόσιο είχε το 2010 απώλειες φορολογικών εσόδων ύψους 778 εκατ ευρώ.

Βασικοί παράγοντες που οδηγούν στην απόκρυψη εισοδημάτων από την εφορία, σύμφωνα πάντα με το ΚΕΠΕ είναι η αύξηση των φορολογικών συντελεστών αλλά και ενσωμάτωση των αυτοτελών φορολογούμενων εισοδημάτων στην φορολογική κλίμακα.

Πάνω σε αυτή την βάση το ΚΕΠΕ προχώρησε σε μια ανάλυση της αντίδρασης των φορολογούμενων στα πρόσφατα μέτρα, την οποία προσμέτρησε στις κυβερνητικές εκτιμήσεις για την υστέρηση εσόδων και κατέληξε στο συμπέρασμα πως η απώλεια των φορολογικών εσόδων, για το 2010 θα είναι μεγαλύτερη από την εκτίμηση της κυβέρνησης. Οι μεγαλύτερες απώλειες θα προέλθουν, σύμφωνα με τους αναλυτές του ΚΕΠΕ από την ανώτερη εισοδηματική κλίμακα και κυρίως από του εισοδηματίες, τους μισθωτούς τους εμπόρους και τους βιοτέχνες.