Για έρευνα των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών μετά από καταγγελίες για απάτη που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο 2,5 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης έχουν χορηγηθεί σε δέκα εταιρείες στην Ελλάδα, κάνει λόγο σε δημοσίευμά του το Politico.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στελέχη της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, φέρεται να πραγματοποίησαν έφοδο, τον Μάρτιο, στα γραφεία εταιρειών τηλεπικοινωνιών της χώρας – Cosmote, Vodafone και Nova – και πέντε εταιρειών πληροφορικής και δύο συμβουλευτικών οργανισμών.

Για το θέμα έχει ξεκινήσει έρευνα και από την ευρωπαϊκή εισαγγελία (EPPO), σύμφωνα με το Politico, το οποίο υποστηρίζει ότι η έρευνα αυτή πλήττει για μία ακόμη φορά την αξιοπιστία του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία της νόσου Covid, το οποίο διαθέτει στο ταμείο του 723 δισεκατομμυρία ευρώ για την χορήγηση δανείων και επιχορηγήσεων στους «27».

Την περασμένη εβδομάδα, αστυνομικοί συνέλαβαν περισσότερους από 20 υπόπτους σε Ιταλία, Αυστρία, Ρουμανία και Σλοβακία σχετικά με απάτη 600 εκατομμυρίων ευρώ από το ιταλικό Ταμείο.

Η έρευνα των ελληνικών αρχών εστιάζει σε διαδικασίες δημόσιων διαγωνισμών στους οποίους οι εταιρείες φέρονται να συνεννοήθηκαν να μην κοντραριστούν για την ίδια σύμβαση, γεγονός που περιόρισε τον αριθμό των εταιρειών που επωφελήθηκαν. «Αυτό μπορεί να οδήγησε σε αύξηση των αμοιβών που μπορούσαν να χρεώσουν με αποτέλεσμα οι Έλληνες φορολογούμενοι να μην μπορούν να αποκομίσουν όλα τα οφέλη από τα κοινοτικά χρήματα».

Όπως σημειώνει το Politico, με έργα αξίας 35,95 δισ. ευρώ, η Ελλάδα είναι ένας από τους κύριους δικαιούχους του Ταμείου με το 1/5 των χρημάτων αυτών να αφορά την ψηφιοποίηση της χώρας βάσει του σχεδίου που υποβλήθηκε στην Κομισιόν.

Μέχρι σήμερα, περίπου 600 ψηφιακά έργα αξίας άνω των 2,5 δισεκατομμύριων ευρώ έχουν δημοπρατηθεί και ανατεθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων.

Η ευρωπαϊκή εισαγγελία και η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο ανατέθηκαν αυτά τα έργα, σχολιάζει το άρθρο του Politico με την Επιτροπή Ανταγωνισμού να ανακοινώνει ότι εξετάζει αν υπήρξε παραβίαση της συνθήκης της ΕΕ. που «απαγορεύει τις αντιανταγωνιστικές συμφωνίες και αποφάσεις ενώσεων επιχειρήσεων που εμποδίζουν, περιορίζουν ή στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό, τις μονομερείς πρακτικές που συνιστούν πρόσκληση για συνεννόηση ή μελλοντικές ανακοινώσεις τιμών σε ανταγωνιστές και την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης».

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, οι 10 υπό έρευνα εταιρείες εξασφάλισαν συμβάσεις για περισσότερα από 600 έργα στον τομέα της τεχνολογίας, από το 2020 έως και το 2023, το καθένα αξίας τουλάχιστον 100.000 ευρώ, με ελάχιστα εξ αυτών να έχουν περισσότερες από μια προσφορές.

Η απάντηση του Παύλου Μαρινάκη

Για το δημοσίευμα του περιοδικού Politico ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης αλλά και γιατί δεν έχει απαντήσει η κυβέρνηση.

«Το δημοσίευμα βγήκε σήμερα και η κυβέρνηση απαντάει αλλά δεν είμαι εκπρόσωπος ανεξάρτητων αρχών. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν μπερδέψει τους ρόλους. Είμαι κυβερνητικός εκπρόσωπος και όχι εκπρόσωπος ανεξάρτητης αρχής», είπε.

Και πρόσθεσε: «Η έρευνα αφορά μια καταγγελία που έχει γίνει και επειδή η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, πολύ σωστά οφείλει μια ανεξάρτητη αρχή όταν υπάρχει καταγγελία να την ερευνά. Η κυβέρνηση και τα υπουργεία ακόμα και σε συνθήκες κρίσης όπως η πανδημία, η κυβέρνηση κινήθηκε με γνώμονα την προστασία των πολιτών, την τήρηση της διαφάνειας και την απαρέγκλιτη τήρηση όλων των κανόνων και προβλεπόμενων διαδικασιών. Οι συγκεκριμένοι διαγωνισμοί που αναφέρονται στο δημοσίευμα είναι ελεγμένοι από το ελεγκτικό συνέδριο γιατί είναι από ένα ποσό και πάνω. Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι στην διάθεση της αρχής και είναι καλοδεχούμενη κάθε έρευνα όταν γίνεται καταγγελία. Όλα ελέγχονται και από την ελληνική δικαιοσύνη αλλά και από την Κομισιόν».